Varkenskoteletjes "à l'berdouille"
Recept varkenskoteletjes "à l'berdouille" voor 4 personen
Echte varkenskoteletjes "à l'berdouille" klaarmaken?
Helemaal niet zo moeilijk!
Bereiding: +/-10 minuten
Kooktijd: 15-20 minuten
Ingrediënten
• 4 varkenskoteletjes
• 30 g boter
• 5 cl droge witte wijn
• 5 cl alcoholazijn
• 4 g gehakte sjalotjes
• 20 cl verse room
• 2 eetlepels Dijon mosterd
• 40 g zilveruitjes
• 40 g augurken in azijn
• 2 theelepels gehakte dragon
• 2 theelepels gehakte kervelBereiding
• 4 varkenskoteletjes
• 30 g boter
• 5 cl droge witte wijn
• 5 cl alcoholazijn
• 4 g gehakte sjalotjes
• 20 cl verse room
• 2 eetlepels Dijon mosterd
• 40 g zilveruitjes
• 40 g augurken in azijn
• 2 theelepels gehakte dragon
• 2 theelepels gehakte kervel
Bereiding
- Varkenskoteletjes in boter in een pan bakken, licht kruiden met zout en peper.
- Koteletjes uit de pan halen en vet verwijderen.
- Blussen met witte wijn en azijn; gehakte sjalotjes toevoegen. Reduceren
- De room toevoegen en voor de helft reduceren.
- Mosterd, augurken en uitjes toevoegen, en een paar minuten al roerend aan de kook brengen.
- Afwerking met de kervel en de dragon.Indien nodig bijkruiden en de koteletjes in de saus opwarmen
Oorsprong van het recept
Dit recept stamt, net als het verhaal errond, uit de jaren 1960. Schepen Edmond Bovyn, die graag dialect sprak, kreeg in een restaurant in de rue des Juifs, als dagschotel varkenskoteletjes met aardappelpuree in een picklessaus voorgeschoteld.
"Maar wat heb je vandaag weer klaargemaakt? Cé ne fo que del berdouille!”
riep de schepen verbijsterd, toen hij die bruinachtige brei zag, die ondanks het bizarre uitzicht toch heerlijk moest smaken! En zo zijn de legendarische varkenskoteletjes op de wijze van Mons ontstaan.
Ontdek ook onze wandelingen en partners