Voordat u met de ladder naar beneden gaat, krijgt u een harnasgordel en een helm. Dit valbeveiliging zorgt ervoor dat u niet kunt vallen! Naarmate u dieper in de mijnschacht afdaalt, ziet u het licht steeds kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen. Na tien meter stappen, bereikt u de holte van een twintigtal vierkante meter groot. Hier vindt u ingezakte kamers, die worden rechtgehouden met pilaren en verbonden zijn met galerijen die elk naar andere holtes leiden. De krijtmuren verbergen het zo begeerde vuursteen!
 
Let op dat u de weg niet kwijtraakt in dit doolhof! Gelukkig wordt u begeleid door een archeologische gids die u de weg toont en uitleg geeft waardoor u deze speciale plek beter zult begrijpen. Vraag hem alles wat u maar wilt weten, hij zal alle vragen met plezier beantwoorden! Om nog maar te zwijgen over zijn anekdotes! De rest moet u natuurlijk zelf ontdekken, maar sowieso is het wel een indrukwekkende ervaring om het leven van de mijnwerkers in het pikdonker te ervaren. U bent best wel niet bang in het donker...
 

Goed om te weten

Let op: zwangere vrouwen en kinderen onder de 10 mogen niet afdalen in mijnen. Maar alle holtes zijn voorzien van digitale camera's zodat ze de afdaling mee kunnen volgen op een scherm.

Zij die ondergronds even stoer zijn als bovengronds, leren er dankzij verschillende informatieve elementen de werking van de site kennen en ontdekken er de vondsten van archeologen. Beleef de grote ontdekkingen van de mens aan de hand van een tijdlijn, geniet van het bovengrondse leven met informatieve wandelingen of bezoek de semipermanente tentoonstelling. Voor ieder wat wils dus!

Enkele tips

Om de toestand van de mijn in stand te kunnen houden, worden jaarlijks slechts 5.500 mensen toegelaten in de mijnschacht. U reserveert dus best uw plek!

Zorg ook voor warme kleding! Ondergronds is het nooit warmer dan 12° C!

Bent u klaar om af te dalen in een van de oudste en grootste vuursteenmijncomplexen van Europa? Op naar Spiennes, op slechts 6 km van Mons! Een uitstapje boordevol emotie en ontdekkingen!

Site erkend als werelderfgoed door UNESCO

De enorme grootte van de site (bijna 100 ha), de ouderdom en de archeologische rijkdom hebben ervoor gezorgd dat de site van Spiennes in december 2000 erkend werd als UNESCO werelderfgoed. Daarmee staat de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes naast gebouwen als de Chinese Muur, de Taj Mahal in Indië of de begraafplaats van Machu Picchu in Peru. De moeite waard dus om even langs te rijden!

Praktische info

  • Reservatie van mijnafdalingen via het Office du Tourisme de Mons: +32 (0)65/40.53.48 of groupes@ville.mons.be
  • Site toegankelijk voor mindervalide personen en/of slechtzienden (toegang “PMR” (personnes à mobilité réduite) aan de Rue du Point du Jour)
  • Parking Place de Spiennes

Contact

SILEX’S, Centre d’interprétation des minières néolithiques de silex de Spiennes
Rue du Point du Jour, 300
7032 Spiennes, België

Toegankelijk voor eigenaars van de Mons card!