Copyright Gregory Mathelot - _DSC4027 - 001.jpg

Op ontdekking langs oude schuiloorden en abdijen

Architectuur ,  Religieus in Mons
3.4 km
Te voet
3h
Makkelijk
  • Ontdek, vanaf de Grand-Place, de voormalige refugies van:
    de Franse abdij van Hasnon, een groot gebouw in klassieke stijl van Bergen uit de eerste helft van de 18e eeuw;
    de abdij van Liessies, die dateert van1633 en herbouwd werd in de 18e eeuw;
    de abdij van Bélian, een rijkelijk huis dat werd opgetrokken rond 1775 volgens de plannen van Charles-Emmanuel Fonson;
    de abdij van Aulne, gevestigd in het huis van de ridders van de Orde van Malta, uit de tweede helft van de 18e eeuw;
    de abdij...
    Ontdek, vanaf de Grand-Place, de voormalige refugies van:
    de Franse abdij van Hasnon, een groot gebouw in klassieke stijl van Bergen uit de eerste helft van de 18e eeuw;
    de abdij van Liessies, die dateert van1633 en herbouwd werd in de 18e eeuw;
    de abdij van Bélian, een rijkelijk huis dat werd opgetrokken rond 1775 volgens de plannen van Charles-Emmanuel Fonson;
    de abdij van Aulne, gevestigd in het huis van de ridders van de Orde van Malta, uit de tweede helft van de 18e eeuw;
    de abdij van Bonne-Espérance, een groot gebouw met 18 traveeën en twee gepleisterde bouwlagen uit het midden van de 18e eeuw;
    de abdij van Saint-Denis-en-Brocqueroie, beschermd monument, een groot huis in Lodewijk XIV-stijl,…
  • Hoogteverschil
    52.76 m
  • Documentatie
    Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 visitMons - Op ontdekking langs oude schuiloorden en abdijen.
Als vestingstad had Bergen een groot aantal refugies van abdijen op zijn grondgebied. Deze waren bedoeld om de religieuzen te beschermen bij conflicten of om de abt in weelde in Bergen te laten verblijven wanneer hij een vergadering had in de stad. Het was ook een plek waar het soms gemakkelijker was om zieke religieuzen te verzorgen. In de refugies konden ook bepaalde schatten van de abdijen beschermd worden tegen inhaligheid wanneer onlusten het platteland minder veilig maakten.

Tijdens deze wandeling komt u:

op de Grand-Place, in de rue de Nimy (Hasnon + locatie van Cambron, Justitiepaleis), rue des Fossés, rue de la Peine Perdue (portaal van de abdij van Liessies waarvan de abtswoning heropgebouwd is op de binnenplaats van l'Ane barré), rue d’Havré (Bélian, Aulne), rue du Hautbois, rue Jean Lescarts (Lobbes en Saint-Feuillien), Marché aux Poissons, rue de la Halle (Bonne Espérance), rue de Houdain (Saint-Denis en Brocqueroie), via de rue de la Grande Triperie bergafwaarts in de rue du Grand Trou Oudart (Crespin), de rue Notre-Dame (enkele huisjes waren de uitgang aan de achterzijde van de refugie van het kapittel van Sainte-Aldegonde in Grand-rue), ommetje via de rue de la Coupe (overblijfselen van de abdij van Maroilles), de rue des Fripiers, rue Samson, rue Terre du Prince, rue des 5 Visages (Epinlieu) - bij de ingang van de rue Fétis, boven de rue de l’Athénée, kunt u de toren zien van de Val des Ecoliers, de enige adbij die haar zetel had in Bergen -, de rue Fétis (Saint-Ghislain), square Roosevelt, de rue de la Grosse Pomme, rue Notre Dame Débonnaire (Ghislenghien), rue des Telliers (met de kapel van de Dames du Saint-Sacrement), rue Tour Auberon, rue d’Enghien, de Jardin du Mayeur, de Grand-Place.
visitMons-SophieDemeester (12).JPG visitMons-SophieDemeester (7).JPG
2
Op de plaats van het Justitiepaleis (XIXe eeuw) bevond zich vroeger de refugie van de abdij van Cambron.
Vandaag blijft er niets van over.

Tot in de jaren 1990, toen ze bestolen werd, bevond er zich in de kerk Sainte-Elisabeth een standbeeld van Notre-Dame de Cambron (XVIe eeuw) dat misschien wel toebehoorde aan de abdij.
IMG_0958.JPG
3
De voorgevel van de diensten van de procureur des Konings is het enige dat overblijft van de abdij van Hasnon.

Ze nam de ruimte tussen de rue de Nimy en de rue de la raquette in.

De gebouwen van de refugie (kwartier van de abt) werden pas gesloopt aan het einde van de XXe eeuw.

De voorgevel, die opgenomen is in een eigentijds gebouw, is een mooi voorbeeld van lokale Lodewijk XIV-stijl.
IMG_0957.JPG IMG_0955.JPG
4
De portiek (1655), die opgenomen is in het gebouw en vandaag als uitgang van de parking van de Grand-Place dient, is die van de refugie van de abdij van Liessies.

Het kwartier van de abt (XVIIIe), dat stand heeft gehouden tot het einde van de jaren 1970, is verplaatst en vandaag grotendeels opgenomen in de gebouwen rond de binnenplaats van l’Ane barré.

Voordat ze ingenomen werd door de abdij van Liessies behoorde deze refugie toe aan de abdij van Saint-Ghislain.
IMG_0965.JPG IMG_0966.JPG IMG_0964.JPG
5
Gevestigd in het huis van de ridders van de Orde van Malta, uit de tweede helft van de 18e eeuw.

De refugie van de abdij van Aulne, de zeer smal is aan de voorzijde in de rue d’Havré, strekte zich uit tot de rue du Hautbois met een hoofdgebouw, iets wat vrij zeldzaam was, loodrecht op de smalle gevel.

De voorgevel is gebouwd in lokale régencestijl.
Voordien was dit de refugie van de ridders van de Orde van Malta.

Schuin tegenover de refugie van Aulne is er een overblijfsel van een portaal van een voormalige refugie van Saint-Ghislain (XVIIIe).
IMG_0969.JPG IMG_0968.JPG IMG_0972.JPG
6
Dit is het voormalige portaal van de refugie van Saint-Ghislain. Een klassiek portaal uit de XVIIIe eeuw.
IMG_0974.JPG
7
Dat van de abdij van Bélian dateert van de XVIIIe eeuw en is het werk van architect Charles-Emmanuel Fonson.

Het gebouw aan de voorzijde, in lokale Lodewijk XVI-stijl, komt uit op een binnenplaats via een centrale portiek. Aan de achterzijde van de binnenplaats bevindt zich het hoofdgebouw en aan weerszijden de bijgebouwen.

Daarachter bevond zich een grote tuin waarin tot in het begin van de XIXe een kapel stond.

De vorige refugie van deze abdij bevond zich in de rue de la Grande-Triperie (met een kleinere refugie in de rue de la Petite-Triperie).
IMG_9650.JPG
8
De refugie van de abdij van Lobbes werd gebouwd aan het einde van de XVIIe eeuw. Er blijven nog elementen van de XVIIe eeuw over in het grotendeels XVIIIe-eeuwse gebouw (op de hoek van de rue Jean Lescarts met de rue Rachot).

Door zijn vorm beschikte de refugie over een lange tuin en vanaf 1704, met toestemming van het Kapittel van Sainte-Waudru, over een kapel (een toestemming die noodzakelijk was voor elke refugie die een eigen kapel wilde hebben).
IMG_0976.JPG
9
De refugie van Saint-Feuillien du Roeulx, vandaag verdeeld over meerdere eigendommen, was een echte abdij die verkleind werd vanaf het begin van de XVIIe eeuw: omheiningsmuur, hoofdgebouw en bijgebouwen, tuin en kapel (vanaf 1703, maar waarvan er vandaag niets overblijft).

Van de refugie blijven er maar weinig oorspronkelijke elementen over, maar de ruimte is comform met de wensen van de religieuzen van vroeger gebleven.
IMG_0982.JPG IMG_0985.JPG IMG_0980.JPG
10
De refugie van de abdij van Bonne-Espérance is waarschijnlijk de belangrijkste die bewaard is gebleven in Bergen, door haar grootsheid.

De refugie, omgevormd in woningen, getuigt van de wil van de abdij om over een prestigieus gebouw te beschikken, met regelmatige lijnen die symbool staan voor de macht van de abdij.

De XVIIIe-eeuwse refugie is misschien het werk van Dewez, architect van de abdij van Bonne-Espérance (in de buurt van Binche).
IMG_0991.JPG IMG_0988.JPG
11
De refugie van de abdij van Saint-Denis en Brocqueroie (gesticht in het begin van de XIe eeuw en waarvan de abt lang privileges heeft genoten van het Kapittel van Sainte-Waudru omdat hij een opvolger was van de eerste monniken die de instelling van Sainte-Waudru bedienden) werd in Bergen gevestigd vanaf de XIVe eeuw.

Ze werd meermaals verbouwd en de laatste verschijning ervan is in een kolossale stijl uit de eerste helft van de XVIIIe met een barok portaal dat misschien een overblijfsel is van de refugie die werd gebouwd in 1603.
IMG_0995.JPG IMG_0994.JPG IMG_0993.JPG
12
Van de refugie van de abdij van Crespin (Noord-Frankrijk) blijft alleen een klassiek portaal van het einde van de XVIIe eeuw of van het begin van de XVIIIe eeuw over, toen de wijk weer opgebouwd werd na de bombardementen van de stad in 1691.

In de nabijgelegen rue Notre-Dame bevond zich tot het einde van het Ancien Régime de refugie van het Kapittel van Sainte-Aldegonde de Maubeuge dat, toen de kanunnikessen moesten schuilen in Bergen, de collegiale kerk Sainte-Waudru als kerk gebruikte (Aldegonde was de zus van Waudru).
IMG_1006.JPG IMG_0999.JPG
13
De refugie van de abdij van Epinlieu dateert van de XVIIIe eeuw (het gebouw aan de straatzijde is van het 2e derde van de XVIIIe eeuw) en zou, in haar verschijning van het begin van de XVIIIe, ontworpen kunnen zijn door Claude-Joseph de Bettignies of een van zijn leerlingen.

De kapel van de refugie is verdwenen in het begin van de XIXe eeuw na als bibliotheek te hebben gediend vanaf 1797.
De gebouwen zijn in een zowel zeer eenvoudige als klassieke stijl.
De buiten de stad gelegen abdij van Epinlieu was verplicht om vanaf 1678 haar refugie buiten de stad onder te brengen. Deze laatste werd de facto de zetel van de abdij.
IMG_1053.JPG IMG_1054.JPG IMG_1051.JPG
14
De refugie (een klassiek geheel) van de abdij van Saint-Ghislain is waarschijnlijk de best bewaarde. Ze werd vanaf 1726 gebouwd door architect Nicolas de Brissy en heeft als enige haar kapel behouden.

Dezelfde architect werd belast met de restauratiewerken van de abdij zelf, op een vijftiental kilometer van Bergen.

De abdij van Saint-Ghislain had meerdere refugies gehad die, voor de bouw van die van Brissy, gelegen waren in de rue de la Peine Perdue en de rue d’Havré (waar nu nog een klassiek portaal van de XVIIIe eeuw staat schuin tegenover de refugie van Aulne: PUNT 6).

Het hek dat de binnenplaats afsluit, dateert van het einde van de XIXe eeuw.
IMG_1065.JPG IMG_1064.JPG IMG_1063.JPG IMG_1020.JPG IMG_1017.JPG IMG_1010.JPG
15
Kanunnik Edmond Puissant, populaire figuur van Bergen, autodidactisch archeoloog, liefhebber van antiek en restaurateur van diverse historische gebouwen, schonk de voormalige refugie van de abdij van Ghislengien, op nr. 22 van de rue Notre Dame Débonnaire, aan de stad Bergen in 1933.

In de oudste refugie, die van de abdij van Ghislenghien, waren lange tijd de Musées Chanoine Puissant ondergebracht. Het Vieux-Logis en het aangrenzende huis dateren van het einde van de XVIe eeuw of van het begin van de XVIIe eeuw. Deze twee gebouwen getuigen nog van de gotische traditie die goed verankerd was in Bergen. Het toegangsportaal dateert van de XVIIe eeuw. Het toegangsbordes is versierd met een beer, een hergebruikt overblijfsel van de abdij van Saint-Ghislain. Aan het eind van de wandeling komt u langs de voormalige kapel van de Dames du Saint-Sacrement die heringericht is als woning en cultureel centrum.
IMG_1033.JPG IMG_1034.JPG
53 meters hoogteverschil
  • Starthoogte : 59 m
  • Aankomsthoogte : 56 m
  • Maximale hoogte : 66 m
  • Minimale hoogte : 35 m
  • Totaal positief hoogteverschil : 53 m
  • Totaal negatief hoogteverschil : -55 m
  • Maximaal positief hoogteverschil : 25 m
  • Maximaal negatief hoogteverschil : -12 m