_DSC1506-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg

Circuit Quiévrain

Per fiets in Quiévrain
14.1 km
Per fiets
1h 30min
Gemiddeld
  • Quiévrain, Audregnies, Baisieux... Tijdens deze fietstocht ontdekt u verschillende aspecten van deze drie dorpen: erfgoed, natuur, geschiedenis en herinneringen door langs de Mémoire d’Audregnies te fietsen.
  • Hoogteverschil
    87.71 m
  • Documentatie
    Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 Place de la Gare
Het station van Quiévrain werd op 7 augustus 1842 geopend door koning Leopold I. In 1846 werd de Franse noordelijke lijn in werking genomen. Deze verbond Brussel met Parijs en passeerde daarbij langs Mons. Als echt grensstation droeg de handelsactiviteit op deze lijn bij tot de ontwikkeling van Quiévrain. Dit monumentale gebouw, dat vandaag gesloten is voor het publiek, is zeker het bezichtigen waard!
Etape1_Quie¦üvrain.jpg
2 Oude Romeinse steenweg
Ten tijde van de Romeinen heette Quiévrain “Caprinium”, het “geitenbos”. Een Romeinse steenweg doorkruiste het dorp, waar trouwens munten en tegels gevonden zijn. De weg, die verschillende kilometers lang is, biedt uitzicht op het landschap en op de weilanden. Hij leidt naar Bavay, een kleine Noord-Franse stad met een gallo-romeins forum uit de 1ste eeuw!
Etape2_Quie¦üvrain.jpg
3 Gedenkteken van Audregnies
Het gedenkteken van Audregnies vormt een eerbetoon en een herinnering aan het tragische lot van een Engels bataljon dat op 29 augustus 1914 vernietigd werd. Het bevindt zich op het slagveld van Audregnies en symboliseert de frontlinie waarbij twee legers zich tegenover elkaar bevinden. Indien u uw monumentenparcours wenst verder te zetten, weet dan dat in Audregnies een klein stuk grond is voorbehouden voor de graven van de Commonwealth War Grave Commission.
Etape3_Quie¦üvrain.jpg
4 De vestingen van de abdij en de typische landschapsarchitectuur
“De Abdij” was een langwerpig gebouw in Doornikse stijl uit eind 18de eeuw. Het ligt ten noorden van de Grand-Place en was toegankelijk via een poort uit blauwsteen uit 1763 die vandaag nog steeds zichtbaar is. Ten oosten van het gebouw staan nog de schuur en de poort naar de boomgaard. Deze dateren uit 1705 en vormen de enige vestingen van het oude klooster van de Trinitariërs.
Etape4_Quie¦üvrain.jpg
5 Place d'Audregnies
De Grand-Place van Audregnies is met haar 2 ha de grootste begroeide markt van Henegouwen en van België. In de 13de eeuw was het een immense tuin die in verbinding stond met het klooster van de Trinitariërs van de Redemptie, dat zich bezighield met het terugkopen van slaven. Sinds 2016 vormt het het decor van de “Médiévales d'Audregnies”, een grootse openluchtshow met animatie, authentieke kampen, straattheater, concerten...
Etape5_Quie¦üvrain.jpg
6 Oude burcht van het heerschap van Audregnies
Deze burcht, die in 1793 vernietigd werd door een brand, bezat meerdere ondergrondse ruimtes, waaronder kelders, een brasserie, een bakker, ... en zelfs een gevangenis. Destijds was Audregnies een machtig heerschap met een eigen justitie. Op het marktplein kan men nog de sokkel zien van de oude schandpaal. De burcht werd vernietigd tijdens de opstand tegen Keizer Karel V, die opdracht gaf om het met de grond gelijk te maken.
Etape6_Quie¦üvrain.jpg
7 De Kleine Honnelle
De rivier “Petite Honnelle” ontspringt in Bavay en mondt uit in de grotere Honnelle, met bron in Frankrijk. In Audregnies en Baisieux loopt ze parallel met de Grote Honnelle, om een paar honderd meter verder samen te vloeien. Het landschap wordt gevormd door deze rivier en de verschillende waterlopen en beekjes, die de plaatsen van de bomen en de hagen bepalen.
Etape7_Quie¦üvrain.jpg
8 Typisch steegje
Tijdens een wandeling in Baisieux wordt u ondergedompeld in de geschiedenis van het dorp. De kasseiwegen en de bouwstijl verraden de invloeden met de typische rijtjeshuizen. Verder vindt u er te midden van de oude woningen tal van grote ommuurde landbouweigendommen.
Etape8_Quie¦üvrain.jpg
9 Place de Baisieux
Hier ontdekt u het oude gemeentehuis en de school uit de tweede helft van de 19de eeuw. De kerk van Baisieux en haar bakstenen toren herbergen enkele schatten. Een standbeeld uit de 17de eeuw dat Sint-Algedonde voorstelt, alsook enkele objecten die behoorden tot de Trinitariërs van Audregnies.
Etape9_Quie¦üvrain.jpg
10 De Kleine en Grote Honnelle
Baisieux is het enige dorp waar beide Honnelles, de Kleine en de Grote, doorheen lopen. Toch maakt het deel uit van Quiévrain en niet van de buurgemeente Honnelles, dat de naam van beide rivieren draagt. Ten slotte is er ook nog de Aunelle, de derde waterloop die het Haut-Pays van water voorziet en de grens vormt tussen Baisieux en Frankrijk.
Etape10_Quie¦üvrain.jpg
11 Langs Bois du Duit
Op het programma staan oude typische boerderijen. Daarnaast mag u zeker niet de kapel van de Notre-Dame du Bon Remède missen bij het pad van de kerk naar het bois du Déduit (du Duit). Als u kinderen hebt die moeten leren stappen, is dit misschien het uitgelezen moment.
Etape11_Quie¦üvrain.jpg
12 Église Saint-Martin (Sint-Martinuskerk)
De huidige Sint-Martinuskerk dateert uit de 16de eeuw. Sint-Martinus besloot in de 4de eeuw om een heidense tempel in Quiévrain af te breken en een christelijke kerk in de plaats te laten bouwen. Net zoals de meeste andere parochies met kerken die aan Sint-Martinus zijn gewijd, bevat ook deze parochie sporen van de Romeinen. De toren werd in 1680 gebouwd op basis van plannen van architect Louis de Longpont uit Valenciennes.
Etape12_Quie¦üvrain.jpg
88 meters hoogteverschil
  • Starthoogte : 30 m
  • Aankomsthoogte : 31 m
  • Maximale hoogte : 62 m
  • Minimale hoogte : 28 m
  • Totaal positief hoogteverschil : 88 m
  • Totaal negatief hoogteverschil : -87 m
  • Maximaal positief hoogteverschil : 10 m
  • Maximaal negatief hoogteverschil : -19 m