Zie foto's (4)

Circuit Quaregnon

Per fiets in Quaregnon
17.8 km
Per fiets
2h
Gemiddeld
  • Tijdens uw bezoek aan de Borinage zal Quaregnon met haar rijke geschiedenis u zeker bijblijven. De stad is getekend door haar industriële verleden en de mijnactiviteiten en kent nog tal van sporen van deze vroegere activiteiten. De wandelpaadjes tussen de terrils, het stadhuis, het culturele aanbod en uiteraard de streek zelf. U zult versteld staan van de verscheidenheid van Quaregnon!
  • Hoogteverschil
    123.06 m
  • Documentatie
    Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 Grote Markt van Quaregnon
Het stadhuis!

Het stadhuis opende haar deuren voor het grote publiek op 16 april 1939, nadat het op 11 september 1938 werd ingewijd in aanwezigheid van minister van Werk Achille Delattre. Sinds december 1978 bevinden er zich de werken van de door Afrika geïnspireerde kunstenaar Fernand Allard. De prachtige fresco's rond de arbeidersstrijd, het arbeidsthema op zich en de ontspanningsmogelijkheden van de arbeider zijn tentoongesteld in de stadhuishal en in de Allard l'Olivier-zaal. Deze is zeker het bezoeken waard! Het is trouwens hier dat in 1894 het Charter van Quaregnon werd ondertekend, de beginselverklaring van de Belgische Werkliedenpartij, de voorloper van de Belgische Socialistische Partij.

De Toren van Saint-Quentin!

Vesting van de eerste Sint-Kwintenskerk die uit stenen was opgebouwd. Bij de afbraak van het oude kerkgebouw midden 18de eeuw, bleef de toren bewaard. In 1922 werd de nieuwe constructie, waar de oude toren deel van uitmaakte, opnieuw vernietigd. In 1929 werd op een van de gevels een monument van George Wasterlain geplaatst ter nagedachtenis van de overledenen. Ook dit monument zou verplaatst worden... Sinds 2008 toont het nieuwe gemeenteplein een verwijzing naar het verleden met een schets van de 15de-eeuwse kerk zoals deze eruitzag ten tijde van de Toren van Saint-Quentin.

De rotonde van Florent Mathieu!

1948 is een belangrijk jaar voor de inwoners van de Borinage, waar iedereen zich Florent Mathieu met grote trots herinnert. Dat jaar kwam de wedstrijd langs de grote baan in Quaregnon. Werkelijk iedereen was aanwezig om hem aan te moedigen. De andere renners lieten hem zelf op kop rijden, zodat hij de staande ovaties, het applaus en de lofbetuigingen volop in ontvangst kon nemen. Alle Borains (inwoners van de Borinage) koesteren grote trots voor Mathieu, die ook verschillende keren deelnam aan de Ronde van Frankrijk. Gedurende jaren schoof men aan in zijn café in Quaregnon om samen herinneringen op te halen en zijn trotse momenten te herbeleven!
_DSC1538-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC1530-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape1_Quaregnon.jpg
2 La Maison Culturelle
Het Maison Culturelle werd geopend in 1991 en biedt een breed kunst- en cultuuraanbod. Het hele jaar door vinden er tal van artistieke en creatieve activiteiten plaats en worden er verschillende evenementen georganiseerd rond muziek, theater, schilderkunst, fotografie, ... De oude burgerwoning in art-decostijl (qua ontwerp en materiaal) is een van de belangrijkste werken van architect Mathieu Pigeolet. De woning werd in 1932 gebouwd door de familie Masse.
Etape2_Quaregnon.jpg
3 Mijnwerkersmonument
In september 1958 werd het kunstwerk van Francisco Libonatti ingewijd, een Italiaanse mijnwerker die lessen volgde aan de Academie voor Schone Kunsten van Mons. Het werk is een eerbetoon aan mijnwerkers overal ter wereld en bevindt zich langs de weg van Mons naar Valenciennes, vlak bij de Astrid-wijk bij de kruising van de Rue Destrée en de Avenue du Travail. Het bevindt zich op een monumentale verhoging met bas-reliëfs in steen die het werk in de mijnen voorstellen. Het 2,4 meter hoge en 500 kg zware standbeeld werd in blauwsteen gerestaureerd door Michel Ovart, een steenhouwer uit Roisin.
Etape3_Quaregnon.jpg
4 De grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Charles Mahieu, priester tussen 1901 en 1934 in Monsville (ten zuiden van Quaregnon) kwam op het idee om in dit gehucht een bedevaartplek op te richten en er een parochie van te maken. Eerst werd een kerk uit hout gebouwd, die nadien een “echte” kerk werd, om nadien een exacte kopie van de grot van Lourdes te laten bouwen. Deze werd op 16 augustus 1903 ingewijd en ontving jaarlijks grote aantallen pelgrims die er kwamen bidden, zeker op de tweede zondag van september.
_DSC7905-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape4_Quaregnon.jpg
5 De terril van Saint-Felix en de Q-bike in de Rue L. Blanqui
De terril van Saint-Felix ligt midden in de zuidelijke rand van Quaregnon en rekt zich uit over 5,7 ha. Tot op het moment dat de terril midden jaren '70 verlaten werd, was hij telkens opnieuw gebruikt voor de mijnontginning. De houten barakken op de terril dienden eerst als opvangplek voor Duitse soldaten en nadien werden buitenlandse mijnwerkers er ondergebracht. Vandaag zijn de bulten van de terril omgevormd tot Q-bike en omvat het een mountainbike-parcours van 1,8 km lang en een BMX-parcours dat aan de internationale normen voldoet. Daarnaast herbergt deze natuurlijke site ook nog een wandelpad en een picknickplaats.
_DSC1662-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC1636-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape5_Quaregnon.jpg
6 Fief de Lambrechies
Wanneer u in Quaregnon op bezoek bent, hoort u ongetwijfeld spreken over de mijnramp van Fief de Lambrechies. Deze oude mijn beleefde op 15 en 17 mei 1934 twee rampzalige dagen, waarbij 57 mijnwerkers het leven lieten bij twee tragische mijngasontploffingen. 32 van de 57 lichamen werden nooit teruggevonden en liggen nog steeds begraven onder de oude mijn. Vandaag vindt u er een gedenkteken ter ere van het werk van de mijnwerkers, de rijkdom van de Borinage en van België.
Etape6_Quaregnon.jpg
7 Cité cosmopolite
De Cité cosmopolite werd gebouwd tussen 1925 en 1930 in opdracht van de “SA des Charbonnages du Hainaut” (NV Henegouwse mijnen). De wijk werd opgericht voor de arbeiders van de site van l'Espérance en kende achteraf nog een renovatie om de bewoners comfortabeler en moderner te laten wonen. Zo was er eind jaren '40 bijvoorbeeld nog geen leidingwater in de huizen van de wijk. De bewoners moesten buiten naar waterpompen, die werden aangevuld dankzij een watertoren. Wie een emmer water nodig had, moest dus eerst naar buiten. Elk gezin had een sleutel voor het lokaal waar men water kon pompen. De cité vormde eigenlijk een dorpje midden in een dorp.
8 Kiosk
De smid A. Wattiez en de ondernemer V. Piérard bouwden deze kiosk in 1930, waar regelmatig concerten plaatsvonden van de koninklijke gemeentelijke fanfare en andere verenigingen, tot groot genoegen van de inwoners. De kiosk werd in 1993 gerenoveerd en vormt ook vandaag nog het epicentrum van de “brûlage de Malbrough”-festiviteiten (verbranding van Malbrough) tijdens de ducasse van september.
Etape9_Quaregnon.jpg
9 Maison du Peuple (Volkshuis)
Quaregnon kent naast een reeks oude boerderijen ook meesterwoningen, industriële gebouwen en ook een Volkshuis. Al deze gebouwen herinneren aan de geschiedenis van de stad, die tot een industriële plek uitgroeide. Het oude Maison du Peuple in art nouveau werd op 19 juni 1921 geopend en vormde een belangrijke ontmoetingsplek. Er bevonden zich verschillende vergaderzalen, een café, een danszaal en zelfs een bioscoop, een concertzaal, een bakker en een socialistische ziekenbond. “L'ancienne Maison” zal binnenkort worden omgevormd tot het “Maison des Associations” (verenigingshuis).
Etape10_Quaregnon.jpg
123 meters hoogteverschil
  • Starthoogte : 32 m
  • Aankomsthoogte : 33 m
  • Maximale hoogte : 103 m
  • Minimale hoogte : 25 m
  • Totaal positief hoogteverschil : 123 m
  • Totaal negatief hoogteverschil : -122 m
  • Maximaal positief hoogteverschil : 20 m
  • Maximaal negatief hoogteverschil : -33 m