dsc8381-visitmons-gregorymathelot.jpg

Circuit Colfontaine

Per fiets in Colfontaine
14.7 km
Per fiets
1h 30min
Gemiddeld
  • Een fietsparcours om de vele gezichten van Colfontaine te ontdekken. De steegjes, de geschiedenis (waaronder Van Gogh), de kolenmijn van Marcasse, het bos en het erfgoed... Het beginpunt bereik je via de Ravel vanuit Mons!
  • Hoogteverschil
    220.15 m
  • Documentatie
    Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 Het marktplein van Wasmes
Op de aansluiting tussen de Ravel en de Rue de la Station rijdt u even om naar de Place Saint-Pierre van Wasmes. Een marktplein in stadsarchitectuur met winkeltjes tot ver in de zijstraten. Elk jaar komt hier de Pucelette-processie voorbij. Vroeger was er ook een monument dat Vincent Van Gogh afbeeldde met het opschrift “D’ici partit Vincent van Gogh à la recherche du soleil et de soi-même. Année 1880.” (Hier vertrok Vincent Van Gogh op zoek naar de zon en naar zichzelf. 1880.)
Etape1_Colfontaine.jpg
2 Abbaye de la Cour
Paardenrenclub van de Abbaye de la Cour Wasmes (Colfontaine), Ruelle de la Cour 50! Ga terug naar de Ravel en sla af op de Chaussée de la Cour naar de Abbaye de la Cour. Het verleden van het gebouw leert ons dat het eigenlijk geen echte abdij is. Zo hebben er nooit monniken gewoond. “L'Abbaye” was eigenlijk een van de 19 boerderijen van de Abdij van Saint-Ghislain. Het diende vooral als werkplaats. Vandaag wordt een van de vleugels van het gebouw gebruikt door een paardensportcentrum.
Etape2_Colfontaine.jpg
3 Het natuurreservaat van Marcasse
Op de Chemin de Messe kunt u genieten van schitterende uitzichten op de omliggende weides en op de terrils. Op de terril van Marcasse bevindt zich sinds 2007 een natuurreservaat. Oorspronkelijk was hier totaal geen begroeiing aanwezig, maar vandaag is de terril bedekt met een zeldzame en gevarieerde fauna en flora. De combinatie van de droge helling en de zonneschijn zorgt zelfs voor Middellandse planten op de terril. Een uitstekende plek voor een wandeling!
_DSC8381-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape3_Colfontaine.jpg
4 De kolenmijn van Marcasse
Niet ver van terril 18 ontwaart u de geïsoleerde overblijfselen van de kolenmijn van Marcasse in het landschap. Hier daalde Van Gogh in 1879 meer dan 700 meter diep af om enkele uren mee te helpen met de zware arbeid van de mijnwerkers. In 1954 werd de mijnbouw stopgezet na een laatste gasexplosie, die op 13 januari 1953 aan 17 mijnwerkers het leven kostte.
_DSC8387-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape4_Colfontaine.jpg
5 Het Maison Van Gogh
Onmogelijk om voorbij deze “bloedrode” gevel te lopen, die zich sterk onderscheidt van de andere woningen. Hier logeerde Vincent Van Gogh bij de familie Denis na zijn aankomst in de Borinage. Het huis werd lange tijd verwaarloosd, maar werd uiteindelijk een herinneringsplek met digitale schermen en een film die u meeneemt naar het toenmalige leven in de Borinage. Het huis maakt deel uit van het “Routes de Van Gogh”-traject, dat ter ere van Mons 2015 werd uitgestippeld. Ook ligt het op het parcours “Van Gogh Europe”!
_DSC8324-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC8315-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC7963-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape5_Colfontaine.jpg
6 Pagnon Borain
“El pagnon boregne”, of de pagnon borain, is een specialiteit uit de Borinage. Dit verkwikkende gebak smaakt heerlijk bij een warme koffie in de herfst en winter. Aarzel echter niet om de pagnon ook in de zomermaanden te proeven, het is een heerlijk taartje doordrenkt met gekarameliseerde suiker met koffie. Een waar genot!
7 Buste van Van Gogh door kunstenaar Ossip Zadkine
Op de hoek van een steegje vindt u een kopie van de buste van Van Gogh, gemaakt door de Franse beeldhouwer van Wit-Russische afkomst Ossip Zadkine. Het oorspronkelijke werk kunt u tijdens de openingsuren bekijken in het gemeentehuis. Volgens de legende luidt het: "Hier vertrok Vincent Van Gogh op zoek naar de zon en naar zichzelf".
_DSC7953-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape7_Colfontaine.jpg
8 Op weg naar het Salon du Bébé!
Bij zijn aankomst in de streek van Mons was Van Gogh een jonge seculiere predikant die op evangelische missie vertrok in de Borinage. Hij werd uitgezonden naar de gemeenschap van Petit-Wasmes om zijn roeping in te vullen, wat volgens hem bestond uit contact met de allerarmsten. De “Salon du Bébé” was bij zijn aankomst in de Borinage de eerste protestantse bijeenkomst in de streek waar hij zijn geloof deelde.
_DSC8480-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape8_Colfontaine.jpg
9 Op naar de oude Art Déco-apotheek “Maison Vinchent”!
Na het bos van Colfontaine gaan we langs de Rue Robersart, de Rue Rossignol, ... om ten slotte bij de apotheek VINCHENT halt te houden. Deze apotheek ligt in een Art Nouveau-woning. De oude apothekerswinkel bevindt zich nog in oorspronkelijke staat. De charme en authenticiteit van apothekers uit begin 20ste eeuw is dankzij de meubels, de apparatuur en de oude ramen volledig bewaard gebleven. Het Maison Vinchent zal voor de Journées du Patrimoine (Open Monumentendag) opengesteld worden en er worden muzikale en culturele avonden georganiseerd!
Etape9_Colfontaine.jpg
10 Halt bij de Toren “du Lait Buré”
Dit gebouw bevindt zich al tientallen jaren op het terrein van de Pâturages aan de rand van het Bos van Colfontaine. Vroeger diende het als cabaret en nadien werd het een café-taverne, waarvan het conische dak een indrukwekkend effect biedt. De naam zou afkomstig zijn van het woord “bure à lait”, waarmee men begin vorige eeuw een melkkan omschreef. Vandaag is het een charmante taverne geworden, een ideale plek om samen met vrienden iets te drinken of om met het gezin te genieten na een rustgevende wandeling in de omliggende bossen!
_DSC8702-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape11_Colfontaine.jpg
11 Halt voor het maison Fénelon naast het bos!
François de Salignac de La Mothe-Fénelon, ook wel Fénelon genoemd, was een Franse geestelijke, theoloog en schrijver. Na de verschijning van zijn roman “De Avonturen van Telemachus”, die beschouwd werd als een vorm van kritiek op het beleid van Lodewijk de 14de, viel hij aan het hof in diskrediet. Wanneer hij als bisschop naar Cambrai wordt gezonden, ontdekt hij de Borinage en het domein waar hij verantwoordelijk voor is. Aan de rand van het bos laat hij het Belle Maison oprichten. Alhoewel hij de Borinage als zijn lievelingsplek beschouwt, zou hij er nooit wonen!
Etape12_Colfontaine.jpg
12 Wandeling in het bos van Colfontaine!
Om het bos te ontdekken, zijn er drie bewegwijzerde routes die samen meer dan 30 km lang zijn. De 10 tot 13 km lange wandelingen onthullen de vele verschillende gezichten van het bos: fauna, flora, terrils, waterlopen en tal van bronnen... Je vindt er nog restanten van de lokale geschiedenis en vooral van de koolontginning. Tijdens uw wandeling zult u verrast worden door de betonnen schachttoren van de kolenmijn van Sauwartan.
Etape10_Colfontaine.jpg
13 Het Maison du Peuple (Volkshuis) in de Rue du Peuple!
Na een typische tocht in de Rue Garcia Lorca moet u zeker naar het Maison du Peuple (Volkshuis). Dit vormde de zetel van tal van coöperatieve verenigingen: bakker (brood voor iedereen), kruidenier, slager, confectiewinkels, feestzaal, gezondheidscentrum... Het Maison du Peuple de Pâturages werd op 2 augustus 1903 geopend en vervulde als zetel van de Coöperatieve Union, Progrès, Economie perfect zijn sociale functie. De gevel is van de hand van architect Eugène Bodson en toont een fresco met de titel “Le Triomphe du Travail” (de overwinning van de arbeid)!
_DSC8518-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape13_Colfontaine.jpg
14 Steegjes en mijnwerkersomgeving!
Wandelingen door de steegjes met zicht op de mijnwerkersomgeving en de landschappen. Rue de l’Église, Rue de la Tannerie, het typische steegje van de Rue de la Papeterie. Vervolgens keert u terug naar de Ravel langs de Rue de Maubeuge, de Sentier des Douaires en de Sentier de Pâturages!
_DSC8727-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape14_Colfontaine.jpg
220 meters hoogteverschil
  • Starthoogte : 59 m
  • Aankomsthoogte : 60 m
  • Maximale hoogte : 129 m
  • Minimale hoogte : 43 m
  • Totaal positief hoogteverschil : 220 m
  • Totaal negatief hoogteverschil : -219 m
  • Maximaal positief hoogteverschil : 29 m
  • Maximaal negatief hoogteverschil : -38 m