Vroeger waren de fonteinen erg belangrijk voor de stad. Sommige fonteinen waren sacrale bouwwerken opgericht ter ere van een heilige of een held. Andere fonteinen dienden dan weer als gebruiksvoorwerp of ontmoetingsplaats. Maar één ding hadden ze allemaal gemeen: ze maakten deel uit van het dagelijkse leven van de inwoners van de stad. Naarmate de vooruitgang de mens meer comfort bezorgde, werden de fonteinen echter gereduceerd tot decoratieve elementen. Toch is het belangrijk ze niet te vergeten en de poëzie en geschiedenis van deze bouwwerken te eerbiedigen.

De fontein Rouge-Puits

De Rouge-Puits werd gebouwd in 1833 op de hoek van de Rue de la Coupe en de Rue de la Chaussée. De fontein is gemaakt uit kalksteen en het ontwerp is van de hand van de Albert J.B. Jamot (1808-1874), een architect uit Bergen die in 1828 de architectuurprijs Prix de Rome won. De fontein kreeg de naam Rouge-Puits omdat de stenen een tijdlang een rode kleur hadden. Doordat het bouwsel in 1877 werd verplaatst naar de Marché-aux-Herbes, staat de fontein ook bekend onder de naam Puits du Marché-aux-Herbes. In 1981 werd de Rouge-Puits weer op zijn originele locatie geplaatst. Je kan hem herkennen aan zijn grote zuil met bovenaan drie treden waarop een stenen vaas is gezet. Op elke zijde van de zuil vind je een mascaron met een grote gebogen pijp waaruit het water richting een grote stenen bassin stroomt. Onderaan de trappen liggen vier stenen bollen die het geheel verfraaien.

De Puits Saint-Pierre

Deze fontein werd ontworpen door de architect Albert Foulon. Hij werd gebouwd in 1724 bovenop de Puits Saint-Pierre, waaruit het water met twee pompen werd opgepompt. Vroeger stond bovenop de fontein een standbeeld van de Heilige Petrus (Saint-Pierre), beschermheilige van de vishandelaars. De fontein heeft verschillende namen gehad: Puits du marché aux poissons (1776), Puits du marché aux poulets (1832) en tot slot Puits Saint-Pierre. In 1926 werd de fontein gerestaureerd. Sindsdien staat er een vaas op de top. Wat de architectuur betreft, bestaat de fontein uit een driehoekige zuil uit blauwe steen. Elk kant is versierd met tekeningen van stalactieten en met een mascaron in de vorm van een leeuwenkop waaruit het water stroomt. De fontein bevindt zich nu op het Place du Parc.
 

La fontaine du Chapitre

Vroeger stond er op het Place du Chapitre een waterput, gebouwd tussen 1532 en 1535. Die waterput was in verval geraakt en werd in 1779 vervangen door een pilaar gebouwd op kosten van het kapittel van Sainte-Waudru en volgens de plannen van architect Ouvertus. De fontein werd gebouwd met stenen uit Écaussinnes en heeft een driehoekige vorm, naar de stijl van Louis XVI. Hij beschikt over elegante pilasters waarvan de uiteindes de vorm aannemen van een piramide met console. Op de top van de fontein staat een vaas versierd met laurierslingers en een vaandel. De vaandels behoren toe aan het adellijke kapittel van Sainte-Waudru.

Le Ropieur

Le Ropieur is een beeldhouwwerk van Léon Gobert gemaakt in 1930 uit brons en steen. Het beeld staat in de Jardin du Mayeur en stelt een grappige en guitige straatjongen voor die wacht op voorbijgangers om hen met water te bespatten.
 
#WallonieTerredEau