SILEX's - De Neolithische Vuursteengroeven in Spiennes
MUSEUM
In het museum Silex's op zes kilometer van Mons maakt de bezoeker kennis met een van de oudste silexmijnen van de wereld.
De mijnen van Spiennes maken deel uit van de zeldzame juweeltjes die we graag voor onszelf zouden houden omdat ze zo speciaal zijn. 6.000 jaar geleden verkende de prehistorische mens de bodem onder deze gemeente om er silex naar boven te halen. Het neolithische of ‘nieuwe stenen’ tijdperk luidt een verandering in voor de levensstijl van mensengroepen, die zich richtten tot nieuwe modellen op basis van landbouw en veeteelt. De streek van Mons was in die tijd volledig bedekt door loofbomen die ontgonnen moesten worden om er kuddes te laten grazen. Zo werden er op enkele centimeters diep in Spiennes volledige lagen silex gevonden! Dit bijzonder sterke gesteente was perfect om gereedschap mee te maken. Op 2.000 jaar tijd worden er duizenden schachten gegraven, waarvan er een aantal zo goed als intact gebleven zijn tot op heden.
De mijnen van Spiennes zijn - net zoals de piramiden van Gizeh - erkend als werelderfgoed van het ‘menselijke vernuft’ door de Unesco. We kunnen gerust stellen dat dit zowat de hoogste onderscheiding is die toegekend wordt door de organisatie. Een absolute must dus. Het Silex's in Spiennes geeft dit vernuft en deze bijzondere geschiedenis in geur en kleur weer. Silex's biedt veel meer dan louter een bezoek, het is een ware ervaring. Eerst is er een wandeling aan de oppervlakte waar men zich midden in een groene omgeving op de maan zou kunnen wanen door de verbazingwekkende hoeveelheid silex op de grond. Daarna volgt het museum met uitleg over de geschiedenis van de site en de technieken die de neolithische mens gebruikte om platen silex te ontginnen die soms enkele honderden kilo's wogen! De opgravingen die al sinds de 19e eeuw aan de gang zijn, leverden duizenden voorwerpen op: bijlen, snijbladen, aardewerk, maar ook resten van dieren en skeletten. Het museum omvat een zone met opgravingen, een projectieruimte en een parcours met decors om uitleg te geven over de verschillende aspecten van de archeologische site.
Bezoekers kunnen op reservering ook afdalen in de oorspronkelijke mijn, om onder begeleiding van een gids dezelfde weg af te leggen als de neolithische mensen! Via een ladder komt men in de schacht op 10 meter diepte. Het lijkt onwaarschijnlijk om letterlijk in de voetsporen van de prehistorische mens te lopen ... Onder de grond is duidelijk dat de mijnen uitgehouwen zijn in krijt en waarom sommige volledig gevuld zijn en andere meer ruimte bieden. Er wordt ook uitgelegd waarom de schachten zo dicht bij elkaar liggen en hoe onze voorouders de mijnen concreet ontgonnen. De gidsen kennen tal van anekdotes die deze 6.000 oude locatie weer tot leven brengen. Voor wie van een speciale ervaring en sterke emoties houdt!