Site van De Grand Hornu/MACS/CID
MUSEUM
Een voormalige steenkoolmijn die beschouwd wordt als een pronkstuk van het Belgische industriële erfgoed, een structuur toegewijd aan design en toegepaste kunst, een museum voor hedendaagse kunst ... Allemaal op één locatie! Le Grand-Hornu ligt op enkele kilometers van Mons en heeft heel wat te bieden.
Een bezoek aan Le Grand-Hornu laat een blijvende indruk na. Deze site beslaat wel 10.000 vierkante meter en de gebouwen van de oude steenkoolmijn vormen één indrukwekkend groots geheel. Le Grand Hornu is een monumentale neoclassicistische structuur van de 19e eeuw en omvat een van de oudste wooncomplexen voor arbeiders ter wereld. De site is geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO en laat bezoekers kennismaken met de stichter Henri De Gorge, een grootindustrieel en een echte visionair. Reeds in 1810 droomt deze man ervan om in het stadje Hornu een ideaal wooncomplex te bouwen waar arbeiders genieten van een voor die tijd ongezien niveau van comfort. Hij laat 450 ruime woningen bouwen die stuk voor stuk voorzien zijn van warm water en een tuin. Daarna volgt er een school, een bibliotheek, een danszaal, handelszaken, een polikliniek ...
Henri De Gorge heeft zijn leven lang geïnnoveerd. Hij vond zelf nieuwe ontginningstechnieken uit en werkte met hypermoderne stoommachines. Na de sluiting in 1954 zonk de steenkoolmijn in de vergetelheid, om in de jaren '90 een tweede leven te krijgen. Het vierkante binnenplein met de oude paardenstallen, het immense ovale plein met het huis van de ingenieurs, de machinebouwplaats ... alles is er nog om te getuigen van vervlogen tijden. Het is echter geen mijnmuseum. Le Grand-Hornu bleef trouw aan de visie van zijn stichter en bleef altijd toekomstgericht. Sinds het begin van de jaren '90 brengt het museum CID tentoonstellingen met betrekking tot design en toegepaste kunst. Indertijd was het misschien nogal vooruitstrevend of zelfs een beetje gek om design tentoon te stellen, maar vandaag is CID een echte referentie op dit gebied in Europa.
Het oude Huis van de Ingenieurs werd gerestaureerd door architect Pierre Hebbelinck en huisvest de collecties van het MAC's, het dynamische museum voor hedendaagse kunst van de Federatie Wallonië-Brussel. De plaats, de poëzie en de herinnering zijn de drie basisthema's van het Mac's, waar ongeveer 300 werken van 150 Belgische en buitenlandse kunstenaars verzameld zijn.
Het doel van dit museum was niet om meesterwerken van grote hedendaagse kunstenaars te brengen, maar om regelmatig en in nauw verband met de site tentoonstellingen te organiseren van de grote actuele trends.