Quiévrain heeft zijn ontwikkeling te danken aan de spoorlijn die Brussel en Parijs met elkaar verbindt. Decennia lang moesten treinen en reizigers voorbij de douanecontroles voor ze hun activiteiten verder konden zetten. Vandaag is de stad nog steeds een drukbezochte plaats. Maar nu maken we er wandelingen in het weekend om er te winkelen en een leuke tijd door te brengen in tavernes en restaurants.
De uitdrukking « buiten-Quiévrain »
Quiévrain is gelegen aan de Franse grens en de stad heeft als Franse buur Quiévrechain. Er was een tijd toen de twee gemeenten één vormden voor de grens hen scheidde! België was toen nog niet geboren. In Frankrijk is het gebruikelijk om de uitdrukking « buiten-Quiévrain » te gebruiken om naar België te verwijzen. In tegenstelling tot de uitdrukking buiten-Kanaal (voor het Verenigd Koninkrijk of buiten-Rijn (voor Duitsland) die verwijzen naar de natuurlijke geografie van de grens, verwijst buiten-Quiévrain naar de grensstad, oude spoorwegovergangspunt tussen de twee landen. De douane liet de treinen en reizigers verplicht stoppen. Voorbij het station en de controles was men « buiten-Quiévrain ».
De spoorlijn, een commerciële ontwikkeling
Het station van Quiévrain wordt op 7 augustus 1842 in gebruik genomen, tijdens de inhuldiging van de lijn van Mons naar Quiévrain in de aanwezigheid van Leopold de 1e, Koning der Belgen. De verbinding met Frankrijk wordt pas mogelijk in 1846, aan het einde van de werken aan de spoorlijn komende van Valenciennes. Sindsdien verbindt de spoorlijn Brussel met Parijs via Mons, Quiévrain en Valenciennes. Het vervoer van goederen, de transit voor import en export zorgen ervoor dat veel bedrijven zich aan beide kanten van de grens vestigen, om de belastingen te beperken.
Een weekendbestemming
Quiévrain is vandaag nog altijd van dit verleden doordrongen. Er heerst een levendige bedrijvigheid en bezoekers komen nog massaal.
De winkels, snackbars en restaurants wachten op u om te genieten van een ontspannend moment. Men komt van Frankrijk om dranken en chocolade te kopen. Men eet er het hele jaar door overheerlijke frieten maar ook tijdens het Festival van de Belgische Bieren. Het Festival vindt elk jaar plaats en is een eerbetoon aan de terroir en de lokale knowhow. De liefhebbers van lekker eten kunnen hier terecht om kwaliteitsvolle producten te proeven tijdens degustaties. Voor de goede orde, het is in Quiévrain dat Paul Verlaine van de trein springt om Rimbaud te vervoegen en zijn vrouw, die hem naar Parijs brengt, verlaat!