Dit kasteel, het embleem van de gemeente Boussu, belooft een fascinerende reis door de tijd! Het bouwwerk van Jacques du Broeucq heeft de tijd echter niet zonder veren te laten doorkruist.
In de regio van Mons kun je kastelen zoals dat van Boussu op de vingers van één hand tellen. De geschiedenis, de architect, de eigenaars en vooral wat het vertegenwoordigt in de ogen van de Boussutois kunnen niemand onverschillig laten. Je moet naar de stationsbuurt van Boussu gaan om de prachtige omgeving te ontdekken waarin de overblijfselen van het kasteel oprijzen. Van de weelderige residentie in renaissancestijl ontworpen door Jacques Dubrœucq blijft een park van 12 hectare en een poortgebouw over dat omgevormd is tot een interpretatiecentrum.
Als muren spreken
Als je de deuren van dit museumkasteel binnengaat, ontdek je een parel van het Henegouwse erfgoed. Het werd in de 16e eeuw door Du Broeucq gebouwd op de locatie van een middeleeuwse vesting en destijds beschouwd als "
het mooiste kasteel dat je in de Nederlanden kunt vinden, een kasteel dat een koning waardig is... ", aldus Pierre Du Mont L’Ancien rond 1600. Als eigendom van Jean de Hennin-Liétard, stalmeester van keizer Karel V, heeft het beroemde personages gekend: Karel V, Filips II, Lodewijk XIV en Willem III. Het werd door de opeenvolgende oorlogen vernield, maar openbaart zich vandaag door middel van tentoonstellingen en de vele archeologische stukken die op de site werden gevonden in de jaren 1980.
Munten, sleutels, aardewerk, kanonballen, musketkogels, speelgoed, ... Een ongelooflijke hoeveelheid voorwerpen, gepresenteerd in vitrines, nemen de bezoekers mee door de eeuwen heen, van de Romeinse tijd tot de 20e eeuw. Je kunt je een idee vormen van het belang van de graven van Boussu in de regio, van hun manier van leven, de feestmalen van weleer, het geweld van de gevechten om hun grondgebied te verdedigen. . De laatste vernielingen dateren van de Tweede Wereldoorlog. Het park en het kasteel werden opgeëist door het Duitse leger en opgeblazen op 2 september 1944.
In extremis gered
En dan te bedenken dat deze goudklomp bijna onder een woonwijk verdween in de jaren 1980. Zonder de passie van Marcel Capouillez, toenmalig geschiedenisleraar, en een handvol Boussutois was dit prachtige kasteel waarschijnlijk in de vergetelheid geraakt, begraven onder het beton. Samen zijn zij er erin geslaagd de inwoners te mobiliseren om hun kasteel te redden. Vandaag is het kasteel van de graven van Boussu het bolwerk van alle culturele en feestelijke evenementen, de verbindende factor van de gemeente.
Regelmatige animaties
Er is altijd wel iets te beleven. Niets lijkt Marcel Capouillez en zijn vzw “Gy Seray Boussu" die nu de site beheert, te kunnen stoppen! Erfgoeddagen, Renaissancebanket, tentoonstellingen, ... Het kasteel van Boussu schrijft een nieuwe bladzijde in zijn geschiedenis.
Een kleine tip als u de site bezoekt: trek voldoende tijd uit voor een wandeling in het park van het kasteel. Dit laatste werd aangelegd naar het model van het 19e eeuwse Engelse romantische park onder Maurice de Caraman, de laatste graaf van Boussu. De eeuwenoude bomen zijn de thuisbasis van vele vogels en insecten. Er zijn zelfs bijenkasten geïnstalleerd voor de honing van het kasteel, de beste van de regio!
Kasteel van Boussu, Rue du moulin 43, 7300 Boussu, tel: 065/77.82.65