Probeer zeker eens volgend bezoek, opnieuw een toonbeeld van originaliteit! In deze 19de-eeuwse kolenmijn kunt u vrij rondlopen, vergezeld van een audiogids. Voor slechts 2 euro geniet u van een unieke wandeling!

Een duidelijke gids

Audiogidsen hebben vaak als nadeel dat eze erg onhandig zijn. Dat is hier sowieso niet het geval! Deze is licht, handig, biedt goed geluid en vertelt vooral een spannend verhaal dat u onmiddellijk twee eeuwen terugbrengt in de tijd, naar het plaatselijke dagelijkse leven van destijds. Maar wie is die rustige stem in de hoofdtelefoon? Dat is niemand minder dan de tolk van Henri De Gorge, de man achter deze plek.  Hij vertelt u over het project van de stichter en hoe hij zijn “ideale stad” voor zich zag enz. Daarnaast bent u de bevoorrechte getuige van sappige verhalen en van de ontwikkeling van de Grand-Hornu, wat niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen.


In het midden van het plein staat u oog in oog met het standbeeld van een man. U raadt het al: Henry De Gorge, die met grote trots zijn verwezenlijking aanschouwt. Nu ligt hij bij zijn familie begraven in de familiecrypte van de Grand-Hornu.
 

Een arbeidersstad waar welzijn de boventoon voerde

De Gorge probeerde de mijnwerkers en hun familie een zo aangenaam mogelijk leven te bieden. Daarvoor startte hij de bouw van zo'n 450 woningen rond de site. Deze huizen telden zes kamers, hadden warm water en een tuin en de bewoners moesten wekelijks één dag loon afstaan om er te kunnen wonen! Dit betekende voor alle bewoners een hele stap vooruit! Mijnwerkersvrouwen aarzelen dan ook niet om je te verklappen dat ze nooit hadden durven dromen om in zo'n paleis te kunnen wonen! Nadien volgden nog een school, een bibliotheek, een apotheek, winkels, speelpleintjes en ontspannings- en cultuurcentra. Een waar paradijsje!

Elk gebouw had een eigen functie: het “ingenieursgebouw” vormde het administratieve centrum van waaruit alles werd aangestuurd, de vierkante koer herbergde stallen en hooimagazijnen, het centrale plein vormde zo'n beetje het kruispunt voor iedereen die in het atelier rondliep maar waar ook de machines voorbij kwamen (De Gorge was een van de eerste Belgen die locomotieven bouwde). Deze interessante man ontwikkelde trouwens ook tal van nieuwe ontginningstechnieken.

In 1954 sloot de kolenmijn haar deuren. Eerst bleef de site er verlaten bij liggen, tot het in 1989 in handen kwam van de provincie Henegouwen.
 

Een futuristische transformatie

Men zou De Gorge oneer hebben aangedaan indien de site gewoon gebruikt zou worden voor een mijnmuseum. Gelukkig kon dit vermeden worden! Naar het beeld van zijn oprichter staat de site nu ook in het teken van de toekomst. Zo vindt u er tal van nieuwe gebouwen, waaronder het Museum voor hedendaagse kunst van de Franse Gemeenschap (MAC's, Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles) en het Centrum voor innovatie en design (CID, Centre d'Innovation et de Design). Beide zijn ontworpen door de Belgische architect Pierre Hebbelinck en draaien om hedendaagse ontwikkeling. Neem, naast een bezoek aan de site zelf, dus ook gerust de tijd om een hoogstaande internationale tentoonstelling te bezoeken. Zo heeft deze oude kolenmijn een zinvolle bestemming gekregen! In 2012 werd de Grand-Hornu trouwens uitgeroepen tot werelderfgoed van de mensheid. Een welverdiende titel!

Een eclectisch en modieus museum

Hier raak je nooit uitgekeken! Ontdek de collectie van de MAC's tijdens de verschillende tentoonstellingen die er het hele jaar door lopen. U kunt dus gerust meerdere keren per jaar gaan, waarbij u telkens nieuwe trends ontdekt. Drie centrale thema's vormen de leidraad voor het museum: het geheugen, de plek en poëzie.


U zult zeker bezwijken voor zo'n rijk en gevarieerd aanbod, zowel qua stijlen en kunstvormen als qua nationaliteiten van kunstenaars. Of u nu liefhebber bent van traditionele kunst (schilderkunst, beeldhouwkunst enz.) of eerder van moderne kunst (foto, video, multimedia enz.), u zult elke keer uw ogen uitkijken. De beste manier om grenzen te verleggen en zich open te stellen voor alles wat anders is.
 

Een museum dat vragen oproept

Ook in het CID kunt u elke maand nieuwe werken aanschouwen. De ideale plek om designers uit alle hoeken van de wereld te leren kennen, die uitgenodigd zijn om er hun kunstwerken op een zodanige manier te plaatsen dat ze vragen oproepen rond onze verhouding ten opzichte van het voorwerp. Want het CID wil vooral vragen opwerpen. Directrice Marie Pok legt uit dat design op iedereen betrekking heeft. Of het nu om een stoel gaat of een lamp, een auto of een potlood, dagelijks komen we ermee in aanraking. Maar wat kunnen we er écht mee doen? Waarom juist dàt materiaal? Waarom besloot de ontwerper het net die vorm te geven? Tal van vragen die ons te binnen schieten bij het zien van deze futuristische voorwerpen. Het CID wil ons met deze vooruitstrevende tentoonstellingen doen twijfelen en ons meevoeren naar het onbekende, ver weg van alles wat vertrouwd en zeker is.

Praktische info

  • De site is open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur
  • Audiogidsen voor de site zijn voor 2 euro beschikbaar in FR, NL, DE, EN, IT en SP
  • Geleid bezoek mogelijk op aanvraag
  • Gratis inkom de eerste zondag voor de maand voor het grote publiek en de eerste woensdag van de maand voor scholen

Contact

Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise, 82
7301 Boussu, België
Reservaties : reservations@grand-hornu.be ou +32 (0)65/61.38.81

Toegankelijk voor eigenaars van de Mons card!