De Grand-Place, omringd door terrasjes van cafés en restaurants en door een aantal iconische gebouwen, vormt de achtergrond voor tal van traditionele shows en festiviteiten. Dankzij de dynamiek en de gezellige sfeer vormt het de ideale plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Of het nu is om uit te gaan, te winkelen, door de stad te kuieren of gewoon om rustig iets te drinken.

Vreemd symbool...
 

Links van de inkom van het Stadhuis ziet u een ijzeren beeldje van een gehurkt aapje. Deze wordt meestal de “Singe du Grand'Garde” genoemd en is veruit de oudste en bekendste inwoner van Mons. Hij lijkt misschien wat verlegen, maar is eigenlijk maar op zoek naar één ding, namelijk dat u zijn hoofdje streelt! Gelooft u het niet? Kijk maar eens naar zijn schedel, die helemaal glimt door alle bezoekers die hem constant aaien.
 
De legende wil dat je minstens een jaar voorspoed kent als je met je linkerhand over zijn hoofd wrijft. Het kan sowieso geen kwaad natuurlijk! Niemand weet echter hoe het symbool van Mons daar eigenlijk terecht is gekomen... Volgens sommigen is het een werkje van een smid (in de Middeleeuwen waren aapjes sterk in de mode), anderen menen dat het het uithangbord was van een oude taverne in de kelders van het Stadhuis of een soort schandpaal voor stoute kinderen. In de Borinage kende men trouwens lang volgende uitspraak: “Si tu n’es nié sache, ej’té mèn’rai au sinche dé Mons” (als je niet braaf bent, breng ik je naar het Bergense aapje). Wat er ook van zij, menig toerist en gast groet maar al te graag het aapje bij het bezoeken van de stad!

Een plein de naam “arena” waardig

Behalve de aap sieren ook andere dieren de Grand-Place. Op Drievuldigheidszondag treft men er de “Draak” die er Sint-Joris bekampt tijdens de zogenaamde Lumeçon-gevecht. Dit intense moment trekt duizenden toeschouwers en vormt het einde van de Ducasse. Wie zin heeft om zijn of haar stoute schoenen aan te trekken en zich in de mensenzee te begeven, kan proberen om een stukje paardehaar van de staart van het “biète” (beest) te pakken te krijgen. Ook dat zou geluk brengen tijdens het komende jaar!
 

Andere bezienswaardigheden

Wanneer de Grand-Place niet overspoeld is met drank en mensen voor een of ander traditioneel feest, kunt u op de grond een ring ontwaren in blauwsteen. Probeer vooral niet enkel te kijken waar uw voeten staan, daarvoor is het teken te groot. Met een diameter van 12 meter moet je de ring in zijn geheel zien. Ook dit is een van de symbolen van Mons en staat voor de gemeenschap van de 19 gemeentes die samen de stad vormen.

Op enkele stappen van het Office du Tourisme ziet u de fontein van de Grand-Place. De fontein is als een geiser, je weet dus nooit wanneer er water zal ontsnappen! Stille waters hebben diepe gronden... Kinderen kunnen zich hier bij goed weer volop uitleven en heen en weer lopen terwijl hun ouders geamuseerd (of geïrriteerd) toekijken.

Klaar voor een foto?

Tussen de talrijke diverse gevels die de Grand-Place omringen, zal het Stadhuis zeker uw aandacht trekken. Het gebouw met de barokke toren brengt u naar een klein steegje, waarvan u zelf maar moet ontdekken waar het u heen leidt! We kunnen helaas niks verklappen, behalve dat u versteld zult staan van wat u er vlak voor uw neus te zien zult krijgen. Haal uw fototoestel maar boven! Een panoramische foto van de Grand-Place, een kiekje van het Stadhuis of van het aapje - mascotte van Mons en ... Zou het een draak kunnen zijn? Klopt! Deze buitentrap is van de hand van Garouste en verwijst naar de Doudou en het traditionele gevecht tussen Sint-Joris en het beest.

Tijd voor een break

Ook fotografen hebben nood aan een verfrissing, zeker bij goed weer (jawel, zelfs in Mons kan het goed weer zijn). Kies maar uit de talrijke terrasjes! Nu nog uw keuze maken uit de enorme kaart van elk café. Bestel maar. Als u twijfelt, kunt u altijd nog eens terugkomen.

Maar we gaan nog niet naar huis! We blijven nog even op de Grand-Place, om naar de officiële winkel te gaan van Mons 2015. De ideale plek om een souvenirtje van de stad te kopen.

Leuke weetjes

Weet u wat er zo bijzonder is aan het Stadhuis? Behalve dan de verborgen gangen en de beeldhouwwerken op de gevel? Eigenlijk had het gebouw een tweede verdieping moeten krijgen, maar geldgebrek besliste hier anders over. Desondanks is het nog steeds een indrukwekkend gebouw dat sterk uitsteekt tegenover de aanpalende gebouwen. Zeker bij het binnengaan zult u versteld staan van de charme van de verschillende zalen en salons die u er treft.