Een unieke plek in België, het museum van de Kermis en de Herinnering van Saint-Ghislain neemt u mee naar de magische wereld van de foor dankzij een verbazingwekkende verzameling van objecten en carrousels. Ontspanning verzekerd!
 
Een aanhangwagen geeft de ingang van het museum aan. Dames en heren, treed binnen, de show zal beginnen! Wanneer u binnen treedt, u wordt overvallen door herinneringen. Houten paarden, metalen fietsen, behendigheidsspelletjes, blaaspijpschietkraam, oliebollenkraam, draaiorgels, carrousels... in welk jaar u ook geboren bent, u kunt niet anders dan hier uw innerlijke kind terugvinden.

Het verhaal van een passie

Decennia geleden begon Albert Reinquet, inwoner van Saint-Ghislain, met het verwoed verzamelen van objecten en documenten die te maken hadden met de kermis en feesten. Hij was een echte liefhebber en ging zelf zover dat hij carrousels, achtergelaten door hun eigenaars, deed herleven. Dit is het geval voor de grote carrousel die in het midden van het museum staat. Ze werd achtergelaten midden in een weide en werd meegenomen door Albert Reinquet die ze volledig opknapte. De carrousel, gebouwd in 1929, doet de kleintjes, die af en toe worden uitgenodigd om plaats te nemen, opnieuw ronddraaien. Een ritje maken op een carrousel van bijna honderd jaar oud, dat is een mooie herinnering! 


 
 

Alles op de foor!

Rond de carrousel ontdekt u draaiorgels en ook een mechanische piano uit 1885. Want geen foor zonder muziek! U duikt de geschiedenis in van de kermis, de etymologie met de meest populaire attracties uit die tijd zoals blaaspijpschieten, de kraan of de voorouders van de eendjes die trouwens geboren zijn in België. U zult te weten komen dat de kermis en foor hun oorsprong kennen in de Middeleeuwen. De « toewijding » van een kerk aan een patroonheilige gaf aanleiding tot grote feesten.

Een vlooiencircus!

U zal vol verwondering het vlooiencircus van Professor Wagner aanschouwen. De man en zijn dochter waren erin geslaagd de vlooien te temmen om ze te laten optreden voor het publiek. De kleine beestjes trokken met behulp van een harnas een kar, een kanon, een locomotief en zelfs een lijkwagen! Alle instrumenten, van de tang om ze te vangen tot het materiaal dat ze voortrokken, en de doos waarin ze leefden, worden achter glas tentoongesteld en in een videogetuigenis voorgesteld.

Van de kermisgrond naar de herinnering

Een ander groot moment van het bezoek is de maquette 1/10e van de kermisgrond. De carrousel, de schommels, het snoepgoed, de botsauto‘s, het frietkot... alle maquettes zijn mechanisch en muzikaal aangedreven.
Vergeet niet om te stoppen aan de afdeling van de herinnering, ware encyclopedie over Saint-Ghislain, alvorens te vertrekken. U ontdekt er de geschiedenis van de gemeente alsook haar vroegere en huidige rijkdommen, aan de hand van objecten en een ongelooflijk groot aantal archiefdocumenten.

De praktische kant

Het museum biedt verschillende soorten bezoekformules naast het gratis bezoek. Er zijn rondleidingen mogelijk op afspraak, vanaf 3-4 personen. Er worden eveneens geanimeerde bezoeken op afspraak voorgesteld. Patrick geeft u een rondleiding en doet goocheltrucs, speelt orgel en vertelt verhalen... De eerste zondag van de maand is bezoek gratis.
Voor het gedeelte herinnering wordt er eveneens een begeleid bezoek van 1.15 u. voorgesteld op afspraak.