De renaissance
In de nasleep van de oorlog blijven de toren en de arcaden van het sub-oksaal rechtop staan. De gemeente herbouwt de kerk niet maar bouwt een nieuwe kerk vlakbij. De toren werd lang aan zijn lot overgelaten maar zal in de jaren 1980 uit de as herrijzen. Geen sprake van dat hij vergeten wordt. Terwijl de gemeenten fusioneren en Saint-Ghislain groter wordt, besluiten de overheidsinstanties om het gebouw om te vormen tot tentoonstellingsruimte. Er wordt een mooie ruimte toegevoegd, ontworpen door de architect Pierre Leclercq.
Een tentoonstellingsruimte
Zo ontdekt u, wanneer u de deuren van de toren binnengaat, een levende plaats, geanimeerd door tentoonstellingen van lokale kunstenaars, nationale kunstenaars en zelfs soms internationale kunstenaars. De crypte die ontdekt werd tijdens de werken doet ook dienst als tentoonstellingsruimte. Het gebouw maakt, net zoals de oktoberkermis, deel uit van de hoogtepunten van de stad. Er gaat geen maand voorbij zonder dat er een evenement of tentoonstelling wordt georganiseerd. Zijn naam Ockeghem verwijst trouwens naar Jean Ockeghem, beroemde componist, geboren in Saint-Ghislain in 1420, en beschouwd als de leider van de generatie van componisten zoals Guillaume Dufay of Josquin Des Près.
De geschiedenis van Saint-Ghislain
Indien de geschiedenis van de Ockeghemtoren u interesseert en meer in het algemeen die van Saint-Ghislain, kunt u eveneens het Museum van de Kermis en de Herinnering bezoeken. Er is een volledige afdeling gewijd aan de geschiedenis van de gemeente.