Wanneer u op de markt staat van Goegnies-Chaussée is het moeilijk te zeggen of u op Belgisch of Frans grondgebied staat. In feite hangt het ervan af waar u zich precies bevindt... Als u ontbijt in Au Carrefour des Saveurs, bent u in Frankrijk. Als u daarentegen een frietje eet bij Clothaire, daar tegenover, dan bent u in België. Een op zijn zachts gezegd ongebruikelijke situatie waaraan de inwoners zich vrolijk hebben aangepast. De Fransen houden van de Belgische winkels die chocolade en tabak verkopen en de traditionele keuken van de Franse restaurants lijkt de Belgen niet onverschillig te laten! Op de markt aan de voet van een enorme eik die geplant werd in 1789 is het een mengeling van rode en zwarte nummerplaten.
Allemaal van Go(e)gnies!
Goegnies en Gognies gingen uit elkaar op 17 september 1678. Het verdrag van Nijmegen splitste het koppel om een deel ervan over te dragen aan het koninkrijk van Louis XIV en het ander deel aan de Oostenrijkse Nederlanden. De twee dorpen werden gescheiden door de oude Romeinse weg die Tongeren met Bavay verbond maar ze leven nog steeds in perfecte harmonie.
Of je nu van Gognies in Frankrijk bent of van Goegnies in België, delen lijkt een tweede natuur. De kerk wordt beheerd door de twee gemeenten en verwelkomt alle gelovigen van de twee dorpen. Er wordt geen onderscheid gemaakt. De Belgische ouderen worden uitgenodigd op de maaltijden van de Franse senioren en vice versa. De ceremonie van 11 november gaat van start in de kerk op Franse bodem om te verhuizen naar het Belgisch kerkhof en naar de oorlogsmonumenten in beide gemeenten. Een defilé dat we zouden kunnen klasseren als internationaal! Vele verenigingen tellen leden van aan beide kanten van de grens.
Gemeenschappelijk erfgoed
De traditionele markt op dinsdag namiddag brengt al deze mensen samen. Op de markt vullen de lokale producten van de nabijgelegen boerderijen de manden : zuivelproducten, groenten, look maar ook gevogelte en andere dieren van het erf. Het is goed om te leven in Goegnies-Chaussée. De heuvelachtige landschappen lenen zich uitstekend voor wandelingen en u hoeft enkel de chaussée Brunehault te verlaten om na enkele meters de bucolische paden te vervoegen. Zonder het te beseffen gaat u van de ene kant van de grens naar de andere kant en u zult verrast zijn enkele schatten te ontdekken zoals het kasteel van Gontreuil. Gelegen op Franse bodem, maar dat was niet altijd het geval!
Het Kasteel van Gontreuil
Dit prachtig kasteel werd in de 19e en in de 20e eeuw op de fundamenten van het oude fort herbouwd. Gelegen op het Franse grondgebied Gognies, maar lang gehecht aan de parochie van Grand-Quévy en het is niet ongebruikelijk dat men er hier grapjes over maakt. Ook het kasteel lijkt doorheen de eeuwen aan de grenzendans deel te hebben genomen. Het werd in 1779 overgedragen aan Frankrijk door Marie-Thérèse van Oostenrijk en werd het leengoed van de familie Gontreuil. Zijn geschiedenis was soms woelig, de Prins van Oranje (de latere Koning der Nederlanden) vestigde er kwartier gedurende de blokkade en belegering van Maubeuge in 1793. Zonder de passie van de familie d‘Hendecourt zou het kasteel vandaag niet in zo‘n mooie staat verkeren. Baksteen, kalksteen, arduin en blauwsteen : architectuur van hier. Een ode aan de hele streek!