Circuit Monseuse: de val van een schurk, de geboorte van een legende - Quévy
HISTORISCH
12 000 doden, 35 000 slachtoffers in één enkele dag. Beeld u het effect in van een dergelijke tragedie op onze huidige nieuwskanalen... Het was op 11 september 1709 dat op de gronden van Quévy een van de bloedigste veldslagen uit de Spaanse Successieoorlog plaatsvond.
11 september roept bij de meesten onder ons de ineenstorting van de twin towers van het World Trade Center op en de 2977 slachtoffers. In de geschiedenisboeken stond de datum van 11 september al synoniem voor tragedie en duizenden doden. Het gebeurde 300 jaar voor de aanslagen van New York, er waren geen camera‘s die draaiden en de inzet was totaal verschillend, maar net zoals in 2001, was er een voor en een na 11 september 1709. De geschiedenis van Europa zou erdoor worden veranderd.
De grenzen die de contouren van het huidige België bepalen waren natuurlijk niet altijd dezelfde. Ze bleven door de eeuwen heen steeds veranderen en werden vastgelegd na talrijke conflicten. Onder de meest indrukwekkende oorlogen rekenen we de Spaanse Successieoorlog die in de hele streek vernieling zaait. Wanneer Karel II van Habsburg, de koning van Spanje, kinderloos sterft, gaat de kroon naar zijn verre neef Filips van Frankrijk, niemand minder dan de kleinzoon van Louis XIV. De Europese mogendheden van het noorden zijn achterdochtig wat betreft de veroveringszin van Louis XIV die door een bondgenootschap aan te gaan met Spanje nog meer zijn dominante macht uitoefent op Europa. Ze voelen zich bedreigd, verenigen hun krachten tegen de Zonnekoning en proberen zijn veroveringszin tegen te houden.
Het is 1709, de coalitietroepen onder leiding van Marlborough (Malbrouck in het Frans), dappere Britse generaal en de Prins Eugene van Savoie, in loondienst van de Oostenrijkers, bereiden zich voor om Mons aan te vallen. Verrukt door hun overwinning in Oudenaarde, Rijsel en Doornik hebben ze het voornemen om een nieuwe nederlaag toe te brengen aan de Fransen.
Op de zonnige ochtend van 11 september, bevindt het Franse leger zich achter hen en willen ze hen bevechten op de vlakte van Quévy waar hun cavalerie gemakkelijk zou kunnen worden ontplooid...
Maar de Franse krijgsheer Villars installeert zijn troepen in de kloof van Malplaquet tussen twee bossen in en de gebeurtenissen zullen niet verlopen zoals gepland.
106 000 mannen moeten 79 000 Franse soldaten bestrijden maar de kloof is te smal om er allemaal in te kunnen. De slag loopt vast. Het schouwspel is dantesk en de verliezen enorm. De gevechten duren meer dan 8 uur. Om 15 u. trekken de Fransen zich terug. Ze verliezen de slag maar aan de kant van de geallieerden kan met niet spreken van winst. De verliezen zijn zo groot (meer dan 20 000 slachtoffers) dat ze de Fransen niet achtervolgen. Ten slotte weten we vandaag nog steeds niet wie deze slag heeft gewonnen!
De slag bij Malplaquet die lange tijd bijbleef is nu het onderwerp van een aangeduide route : het circuit Malbrouck U vertrekt aan de place de Blarégnies richting Aulnois en vervolgens richting de Franse grens naar de hoogten van deze verschrikkelijke dag. Tussen bos en platteland, het landschap lijkt voortaan rustig. De gedenktekens en informatieborden laten u toe te begrijpen wat zich hier drie eeuwen geleden afspeelde. Het lot van Europa. Enkele jaren laten, in 1713, maakt het verdrag van Utrecht een einde aan de Spaanse Successieoorlog.