De espace Emile Verhaeren
MUSEUM
Naast de legende die een glimlach kan uitlokken, is de Caillou-qui-Bique vooral de omweg waard omwille van de uitzonderlijke omgeving. Bewaterd door de Grote Honnelle troont de Caillou in een universum van kreupelhout tussen gele en andere narcissen. Vogels fluiten op de klanken van het zacht stromende water. De plek is betoverend, een en al reliëf. Wanneer je door het bos van Angre loopt, dicht bij de beroemde Caillou, begrijp je waarom de grote Belgische dichter Verhaeren er graag wandelde. Waaraan dacht hij trouwens toen hij naar deze stapels rotsen keek? Want de Caillou-qui-Bique is niet alleen... Andere scherpe rotsen houden hem gezelschap. Zoals elke wandelaar vroeg de kunstenaar zich misschien af hoe lang de rots zo al in evenwicht hield? Welnu, na onderzoek blijkt dat honderden miljoenen jaren deze grote steen van ons bestaan scheiden.
Vanaf 25 meter hoogte kijkt deze puddingsteen (sedimentgesteente) al 370 miljoen jaar tersluiks naar de nieuwsgierigen. De tyrannosaurus was zelfs nog niet geboren! Dat maakt ons nederig.
Voor de liefhebbers van geologie, de rots Caillou-qui-Bique is een klassiek voorbeeld van sedimentgesteente. het is de enige plek in de regio waar zo’n oude en zo’n ongewone vorm kan worden bezichtigd! De meeste van de valleien van het landschap van Honnelles staan bekend om hun kalksteenformaties...
Verschillende bewegwijzerde circuits doorkruisen de site. Het circuit Natura 2000 Honnelles (circuit C) loopt door Roisin en het bos van Angre. Wandelaars komen her en der in het bos steenblokken met de mooiste verzen van Emile Verhaeren tegen. Vanaf de Museale Ruimte Verhaeren vertrekt het stenencircuit (4km) in de voetsporen van de kunstenaar. De belangrijkste halte tijdens de wandeling: de Caillou-qui-Bique natuurlijk!