Als de meest zichtbare getuigen van de voormalige mijnbouwactiviteiten vertegenwoordigen deze eigenaardige heuvels een belangrijke schakel van de lokale geschiedenis. De terril van Marcasse in Wasmes is nu de thuisbasis van een natuurreservaat. Sinds 2007 gaat de natuur hier, lang na het verblijf van Vincent Van Gogh, haar gang.
 

De voormalige kolenmijn van Marcasse

Niet ver van terril 18 verheffen zich, geïsoleerd in het landschap, de overblijfselen van de kolenmijn van Marcasse. Hier daalde Van Gogh in 1879 meer dan 700 meter diep af om enkele uren de zware arbeid van de mijnwerkers te delen. De kolenmijn, bestaande uit een reeks bakstenen gebouwen en betonskelet, heeft haar activiteiten in 1954 stopgezet na een laatste gasexplosie die 17 mijnwerkers het leven kostte op 13 januari 1953. Sinds 1993 is het verlaten mijnterrein eigendom van Nadine Gravis en Riccardo Barberio die de site trachten te herstellen om er kunstenaars en bezoekers te onthalen. Naast hun gebouwen verheft zich trots de terril om de geschiedenis van de plek aan te vullen.
 
 

Waarom een natuurreservaat?

De terrils, die oorspronkelijk vrij zijn van elke vegetatie, worden na verloop van tijd bedekt door originele plantensoorten. Met hun steile hellingen, hun blootstelling aan de zon en hun zeer droge bodem ontwikkelen deze oude bergen van leisteen een bijzonder ecosysteem. In Wasmes herbergt de terril van Marcasse een verbazingwekkende stoet planten en dieren. Zeldzame planten voor de streek, zoals de dwergkatoenplant, die eerder gewend is aan het Middellandse Zeegebied, hebben het naar hun zin op de terril! Tal van vogels (nachtegaal, grasmus ...), zoogdieren (herten, vossen, ...), amfibieën en insecten (grote zwaluwstaart, diverse libellen, ...) vinden er een van de laatste toevluchtsoorden van de Borinage. Deze unieke omgeving wordt nu beschermd met het natuurreservaat.
 

Wandelingen in het hart van een ongerepte natuur

Om deze schatten te behouden en de verdwijning van deze ecosystemen te voorkomen, heeft de natuur de mens nodig. Vrijwilligers binden, onder impuls van natuurbeschermingsvereniging Natagora, de strijd aan met de geleidelijke ontbossing van deze milieus. Dankzij hun natuurwerven die openstaan voor iedereen, hun onderhouds- en ontginningsacties slagen ze erin de biodiversiteit te behouden. Het natuurreservaat is vrij en onbeperkt toegankelijk voor wandelingen, een unieke gelegenheid om naar de top van de 80 meter hoge terril te klimmen. Al dan niet vergezeld door een gids van de vereniging kunt u er de bijzonderheden van de plek ontdekken en genieten van een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.
 
Om uw wandeling voor te bereiden 
http://www.natagora.be/index.php?id=qui_sommes_nous
http://terrils-du-borinage.blogspot.fr/