Goed om te weten
Nog even over de reus Constantin
Julius Koch werd in 1873 geboren in Duitsland en is een van de 15 grootste mensen ooit. Hij werd opgevoerd in tal van variétéshows over heel Europa. Hierbij werd hij aangekondigd met de naam Constantin. Voor een van zijn tournees belandde hij in Mons, waar hij twee jaar zou blijven wonen (niet ver van de huidige bioscoop Plaza Art). In 1902 stierf hij er als gevolg van een bloedvergiftiging. De Bergense arts die hem verzorgde vroeg om zijn lichaam te kunnen bewaren, alhoewel het wettelijk verboden is om menselijke resten thuis te bewaren. Vandaag bevindt de reus zich in het Museum voor Natuurwetenschappen en vormt hij nog steeds het middelpunt van de belangstelling!
Museum ontstaan uit giften
Het museum ontstond in 1839. De collectie werd gaandeweg uitgebreid dankzij aankopen maar ook dankzij giften van wetenschappers, natuuronderzoekers, verzamelaars, hobbyisten en particulieren. Al deze liefhebbers van natuurwetenschappen hebben er samen voor gezorgd dat het museum vandaag meer dan 10.000 objecten telt. Opgezette dieren, stenen, fossielen, herbaria: het hele gezin vindt zijn of haar gading. Een oppervlakte van 1.000m² en een honderdtal vitrines samen te ontdekken. U zult aangenaam verrast zijn!
Indrukwekkende dieren alom
U vindt hier zoogdieren, vogels, vissen, insecten, reptielen en andere soorten in alle mogelijke vormen: genaturaliseerd, gedroogd, in skelet, in schelpen, in huid, in alcohol of in formaline. De meeste soorten zijn al meer dan 100 jaar oud, wat verklaart waarom er bij veel dieren geen aanduiding staat van de datum of de herkomst. Het biedt evenwel de kans om lang uitgestorven soorten te zien, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse trekduif en de grote ivoorsnavelspecht, de Nieuw-Zeelandse huia of een van de laatste wolven die in België leefden.