De processie van de Car d'Or is erkend als een van de mooiste (voor ons sowieso de mooiste!) religieuze stoeten van België en begint om 9u30 op de zondag van de Ducasse. 
 

De Heilige Waltrudis wordt door de stad gedragen

's Morgens vroeg weerklinken de gezangen van de Doudou in de stiftskerk van Mons. De dag ervoor werden de relieken van de Heilige Waltrudis afgenomen vóór de deken, de burgemeester en honderden inwoners van Mons die met plezier hulde brengen aan de stichtster van de stad. De Car d'Or is klaar om de reliekschrijn te vervoeren. Het is 9u30, de processie kan beginnen. De hele morgen lang zal de praalwagen de relieken van de stichtster ronddragen door de stad in het gezelschap van 1.500 figuranten. 
 

Zeven eeuwen van processies

De inwoners applaudisseren op de voetpaden en achter de dranghekken. Ze slaken kreten van bewondering en vreugde wanneer de Car d'Or voortgetrokken door zes paarden voorbijgaat. De traditie leeft ook vandaag nog. De processie dateert van de 14e eeuw, maar brengt nog altijd duizenden mensen op de been. Er wordt met armen en vlaggen gezwaaid voor de verschillende gilden, verenigingen en andere groepen die de praalwagen voorafgaan. Vaandels, muzikanten die eeuwenoude deuntjes spelen, reliekhouders, de schrijn, gilden, stiftsdames en allerlei ruiters beelden met brio de geschiedenis van Mons uit. Naast het religieuze aspect van de processie is er ook de herinnering aan vervlogen tijden ...

 

Afspraak met de geschiedenis

De figuranten in kostuum herinneren eraan dat Mons altijd al een belangrijke rol gespeeld heeft in de Europese geschiedenis. De ambachten, de religieuze congregaties, de gilden ... alles wordt uitgebeeld op de tonen van de muziek. De Car d'Or sluit de stoet af. Op de praalwagen staan er rond de schrijn van de Heilige Waltrudis een priester en koorkinderen die op emblematische plaatsen in de stad een mirakel van de heilige voorlezen. Tijdens het aflezen reiken de gelovigen uiteenlopende voorwerpen aan die de kinderen vervolgens tegen de schrijn houden in de hoop dat ze geluk zullen brengen. Na de tocht door de stad komt de Car d'Or na de beklimming van de helling van Sint-Waltrudis (de ‘Rampe Sainte-Waudru’) aan bij de stiftskerk. De beklimming duurt amper dertig seconden maar is één van de hoofdpunten van de Ducasse.