De streek van Mons telt vijf locaties die erkend werden als erfgoed door de Unesco en dat is bijzonder veel. Hoeveel steden kunnen prat gaan op een dergelijk erfgoed?
Het belfort is erkend voor zijn architecturale kenmerken (het enige barokke belfort van België) en zijn geschiedenis. De Doudou is erkend als meesterwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van de mensheid. Hoeveel volksfeesten hebben de eeuwen doorstaan als dat van Mons? Hoeveel kunnen er rekenen op een dergelijke bijval? Spiennes getuigt volgens de jury van de Unesco van het menselijk vernuft ... De prehistorische mens groef er 6.000 jaar geleden putten van meerdere meters diep om silex boven te halen. Ja, je leest het goed: 6.000 jaar geleden! Het Mundaneum of het ‘Google op papier’ staat geregistreerd als ‘geheugen van de wereld’. Last but not least is er het mijncomplex van Le Grand-Hornu dat erkend werd als werelderfgoed van de mensheid.
 
Kortom, mijn geliefde streek Mons heeft heel wat schatten te bieden die bovendien heel veel verschillen onderling. Ik heb me dus voorgenomen om deze Unesco-sites te herontdekken deze zomer. Ik passeer er zowat elke dag, maar ken ik ze echt? De museumgroep van Mons heeft drie parcours samengesteld om ze te verkennen. Handig, vind je niet?

 

Speciaal voor sportievelingen
 

Het eerste parcours is voor wandelaars. Het beslaat amper twee kilometer, je vertrekt aan het belfort om de belangrijkste plaatsen van de Doudou te ontdekken. De stiftskerk, de helling van de Heilige Waltrudis, de rue des Clercs, de Grand-Place, het binnenplein van het stadhuis ... Dit parcours is ideaal om een beeld van de stad te schetsen aan vrienden! Ze zullen vast en zeker versteld staan van de authenticiteit die Mons wist te bewaren.
 
Het tweede parcours vergt iets meer inspanning! Je fietst vanuit Mons tot aan Spiennes door een landelijke omgeving. Een paar keer trappen en je bent al buiten de stad,  tussen typische boerderijen, oude kerkjes, uitgestrekte weiden ... De fietsrit door de vlakte van de rivier Trouille tot aan Spiennes is bijzonder aangenaam. Momenteel is de landelijk gelegen archeologische site alleen bovengronds te bezoeken. Vanaf april 2015 kan je in het interpretatiecentrum ontdekken hoe de prehistorische mens in de aarde groef om silex boven te halen. Wie wil kan zelfs in een oude mijn afdalen! We kijken alvast uit naar de lente! Tot dan kan je enkele van de duizenden stukjes silex verzamelen die her en der op de grond verspreid liggen.
 
Het derde parcours is bestemd voor echte sportievelingen of liefhebbers van fietstochten. Je kan kiezen om te vertrekken aan het belfort of vanuit Le Grand-Hornu. Vanuit beide vertrekpunten volg je een lus van 20 kilometer langs het RAVeL-netwerk. Je fietst zo'n twee uur lang midden in de Borinage om er het verleden als mijngebied van de streek te ontdekken. Je ziet er groene terrils, lieflijke valleien maar ook een interessant spoorerfgoed met kilometerpalen, bakens en spoorbruggen. Het treinspoor was essentieel voor de mijnen. In Le Grand-Hornu kan je een van de mooiste en oudste mijnstadjes van het land bezoeken. Het voormalige mijnbouwcomplex herbergt nu een designmuseum en een museum voor hedendaagse kunst.
 
Mons blijft gewoon verbazen!
 

Goed om te weten ...
In het toerismebureau en Le Grand-Hornu zijn er beschrijvingen van de parcours verkrijgbaar voor 1 euro.
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.