Op de Grand-Place kan je in enkele minuten door de tijd reizen. 500 jaar geschiedenis om samen te ontdekken ...
 

Een onafgewerkt stadhuis

We beginnen bij het stadhuis vlak in het midden van het marktplein, een van de mooiste van het land ... het mag gezegd worden! De bouw van dit monumentale geheel begon in 1479 en onderging heel wat wijzigingen tot de vorige eeuw. Het stadhuis is niet volledig afgewerkt, er was namelijk een tweede verdieping voorzien.

Tussen het eerste en tweede raam links van het portaal zie je een klein, gehurkt aapje van met de hamer bewerkt ijzer. Voor elke inwoner van Mons is dit ‘L’singe du Grand Garde’. Men heeft nooit kunnen achterhalen waar het aapje precies vandaan komt, maar de legende wil dat je hem met de linkerhand over zijn kopje moet aaien om geluk te brengen. Natuurlijk moet je hier een foto maken … Ik kan liefhebbers van erfgoed zeker aanraden om de verschillende zalen van het stadhuis te bezoeken, evenals de Jardin du Mayeur (of de tuin van de burgemeester) die toegankelijk is via het portaal. Ook daar kan je een onvergetelijke reis meemaken.
 

Gevels van alle tijden

We blijven echter nog even op de Grand-Place. Net over het stadhuis, links aan het begin van de wandelstraat (rue du Miroir) zijn er twee roodgekalkte gevels die dateren van de 16de eeuw. Het vroegere Hôtel du Miroir op nr. 15 en 16 (Restaurant Palma d’Oro) in gotische stijl is een van de oudste gebouwen van het plein.

In de diagonale lijn van nr. 27 en de hoek van de rue d’Enghien vind je het gloednieuwe toerismebureau. Het gebouw met een volledig stenen gevel werd net gerestaureerd en dateert van de 18de eeuw.
In de Copenhague Tavern op nr. 11 (vlak over het stadhuis) kan je proeven van ‘La Montoise’ (geniet met mate). Ook dat gebouw werd onlangs gerestaureerd en maakt de nieuwe ‘look’ van het plein compleet. De glas-in-loodramen in art-decostijl (zoals het voorheen was) maken deze gevel bijzonder en aantrekkelijk. Op de eerste verdieping heb je een prachtig panoramisch zicht over de Grand-Place.
 
Hier vind je alle perioden op één plaats! Van rechts naar links zie je enkele architecturale juweeltjes van Mons: het theater van Mons (1841) waarvan het historische dak net een ‘make-over’ van de 21ste eeuw kreeg, het vroegere Maison Saint-Christophe en het huis La Toison d’or van de 16de en het begin van de 17de eeuw (nr. 21 en 22), de officiële winkel van Mons 2015, de vroegere kapel van Sint-Joris van het begin van de 17de eeuw links van het stadhuis is nu een tentoonstellingsruimte en het vroegere Hôtel de la couronne Impériale (1766 – 1772) dat nu dienst doet als kantoorgebouw.
 
De tijd gaat snel ... zes eeuwen geschiedenis in een oogwenk!
 
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.