Op naar de terrils
Het is herfst en de bomen op de terrils zijn gehuld in prachtige kleuren. We profiteren van het mooie weer om tot aan de top van deze bergen steenkoolafval te gaan, stuk voor stuk getuigen van de bloeiende industriële activiteit in de streek tot halverwege de 20ste eeuw.
Een mooie omschakeling
Nu zijn de terrils natuurreservaten (Wasmes (Marcasse) of Dour), sportterreinen voor paragliders (Hornu) of voor bmx'ers en mountainbikers (QBike-piste inà Quaregnon - www.qbike.be). Via de wandelroute GR412 (ter herinnering van Sint-Barbara, patroonheilige van de mijnwerkers die op 4 december gevierd wordt) kom je tot aan de top en kan je de bijzondere flora en fauna ontdekken. Door de warmte die het steenkoolafval genereert, vind je er soms exotische planten, zoals orchideeën. In Quaregnon zijn er zelfs cederbomen op zo'n “zwarte berg”.
Voor de picknick kan je eieren gaarkoken in de aarde waaruit stoom vrijkomt als je erin graaft: de temperatuur binnen in een terril kan meer dan 2.000 °C bedragen. Je moet stevige schoenen voorzien en redelijk in vorm zijn om de top van bepaalde terrils te bereiken, want de paden zijn niet altijd even gemakkelijk. Het loont echter de moeite om de inspanning te leveren! Boven gekomen kan je genieten van de rust en het landschap.
In de sporen van de geschiedenis
Elke terril is het resultaat van mijnactiviteiten die her en der sporen achterlieten in het landschap: de mijnsite van Le Grand-Hornu en het museum voor hedendaagse kunst (MAC’s) of de site van Le Crachet die omgebouwd werd tot wetenschappelijk avonturenpark (PASS), om maar enkele voorbeelden te geven. In Wasmes is er de site van Marcasse, waar een steen aan de ingang de vele slachtoffers herdenkt die er vielen bij een ramp. Op een puntgevel herinnert een fresco gemaakt door kinderen aan het feit dat Vincent Van Gogh tijdens zijn verblijf in de Borinage tussen 1878 en 1890 als predikant van een protestantse kerk afgedaald is in de mijn om er de werkomstandigheden van de mijnwerkers te ervaren.
Goed om te weten ...
Het culturele jaar 2015 begint op 25 januari met een tentoonstelling in het BAM (museum voor schone kunsten van Mons) aan de schilder in wording en in juni 2015 is Marcasse het toneel van “Une Aube boraine”. In juli mag je zeker ook het zonnebloemendoolhof op de Grand Place van Mons niet missen!
Reacties