Hij ontwierp de gevel van het Institut du monde Arabe te Parijs. De glaskoepel van de opera van Lyon is een werk van zijn hand. Ook de TorreAgbar van Barcelona is zijn creatie. Het museum van de quaiBranly in Parijs eveneens! Jean Nouvel, de Franse architect die wereldwijd bekend staat voor zijn gedurfde constructies, heeft halt gehouden in onze streek ... Meer bepaald in Frameries. Daar heeft hij met zijn welbekende en kenmerkende stijl een oude steenkoolmijn omgevormd tot een wetenschappelijk avonturenpark.
 

Un maestro de l'architecture à Frameries

Inderdaad, misschien wist je het niet, maar het is wel degelijk de heer Jean Nouvel zelf die het oude industrieterrein van Frameries nieuw leven heeft ingeblazen. Bij mijn bezoek aan het PASS valt me op in welke mate de geschiedenis nog aanwezig is. Jean Nouvel maakte geen tabularasa. Hij gaat te werk met respect voor de locatie en de mijnwerkers die er jarenlang actief waren. Hij behoudt de meest emblematische gebouwen en put inspiratie uit de industriële omgeving: metalen gevelbekleding en profielen, beton ... Als je vandaag rondwandelt in dit bijzondere wetenschapsmuseum, vind je er nog duidelijk het mijnbouwverleden terug.

Passage de témoin

Aan de buitenkant trekt een immense tunnel de aandacht. Deze “Pass'erelle” vormt een symbolische verbinding tussen alle tentoonstellingsruimten: de belvedère, de schachtblok, de machinezaal of de tentoonstellingshangar. Deze 210 meter lange structuur volgt het steenkooltraject van de belvedère tot aan de inmiddels verdwenen sorteer- en wasplaats.
De tunnel staat symbool voor de band tussen heden en verleden, de overgang van steenkoolmijn naar een dynamische plek waar de wisselwerking tussen wetenschap en maatschappij geïllustreerd wordt”, krijg ik te horen van een medewerkster. Een uitstekend idee! Voor hij zich vol overgave op dit project stortte, heeft Nouvel zich verdiept in de geschiedenis van de plaats om er de geest van te doorgronden. Daar ligt volgens mij het grote talent van deze architect. Hij houdt vast aan de ziel om er een modernere versie van te brengen. “Het is op dergelijke plaatsen vol geschiedenis dat het menselijke vernuft benadrukt moet worden”, verklaarde hij voor de pers bij de openingsplechtigheid van het PASS.
 

Alleen al daarvoor loont het de moeite om een bezoek te brengen aan het PASS. Op deze uitzonderlijke locatie van 28 hectare ontdek je spelenderwijs wetenschappen, maar kan je ook nadenken over het verleden en het dagelijkse leven van iedereen die vroeger in de mijnen werkte. Dat geeft me een idee. Zou het niet geweldig zijn om een bezoek te organiseren met een voormalige mijnwerker van Crachet-Piquery in Frameries? Schacht nr. 2 werd gesloten in 1960, het zal niet eenvoudig zijn om een getuige te vinden, maar wie weet? Wordt vervolgd ...
 
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.