Google, de partner van het Mundaneum
Ik weet of je het Mundaneum al bezocht hebt, maar als dat niet het geval is, moet je het echt doen. De deuren gaan weer open in juni 2015. Je ontdekt er het werk van twee Belgen, twee mensen met een visie die in hun tijd de voorloper van Google bedenken ... Paul Otlet en Henri La Fontaine vinden de Universele Decimale Classificatie en een Universeel Bibliografisch Repertorium uit, een ingenieus systeem om alle kennis van de wereld te verzamelen.
Actions concrètes pour les Montois
Waarom vertel ik hierover? Je hebt ongetwijfeld al horen spreken over de komst van Google en zijn datacenter naar Saint-Ghislain? De installatie van de Amerikaanse gigant heeft veel inkt doen vloeien in de kranten. Wel, het Mundaneum heeft een partnerschap aangegaan met de onderneming en er zullen heel wat activiteiten plaatsvinden in ons land. Na de sponsoring van de tentoonstelling Renaissance 2.0 die in 2013 plaatsvond in het archiefcentrum, doet Google mee aan uiteenlopende projecten om de toegang tot internet en informatietechnologie voor iedereen te bevorderen. Een FabLab aan de universiteit van Mons, een sociaal netwerk voor jonge solisten via het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië, wifi in Le Manège, 3D-tools om de abdij van Saint-Ghislain te bezoeken, een zoekspel om de oorsprong van de stiftskerk van de Heilige Waltrudis te ontdekken ... De streek van Mons is een echte referentie op digitaal vlak. In de blog vind je alle initiatieven die recentelijk opgestart werden.
Neem een kijkje, je zal versteld staan van wat er allemaal mogelijk is met nieuwe technologieën!
Le Google Cultural Institute
Eén project in het bijzonder is alvast bij mij in het oog gesprongen en ik denk dat het voor iedereen interessant kan zijn: het Google Cultural Institute . Google heeft een immens platform gecreëerd waarop de archiefcentra en musea van de hele wereld hun archieven en collecties kunnen publiceren en bekendmaken. 700 archiefcentra van over de hele wereld publiceren er hun werk. Je vindt er onlinetentoonstellingen, museumcollecties van overal en zelfs werelderfgoedsites op Street View.
Je kan dus de mooiste schatten ter wereld zien op je scherm ...
Le Mundaneum en première ligne
Drie Belgische archiefcentra - waaronder het Mundaneum - nemen actief deel aan het project. Concreet betekent dit dat je van thuis uit met een muisklik de collecties van het Mundaneum kan verkennen! Elke drie maanden publiceert het archiefcentrum van Mons een nieuwe tentoonstelling. Het feminisme in België, de Belgische pers tijdens de Eerste Wereldoorlog, de oorsprong van internet ... Je krijgt vrij toegang tot een ongelofelijk aantal documenten die tot nog toe beperkt raadpleegbaar waren. Dankzij deze nieuwe tools is de visie van Otlet en La Fontaine om de kennis van de wereld met zoveel mogelijk mensen te delen, actueler dan ooit.
Voor wie houdt van geschiedenis, verhalen en cultuur is er voortaan.
Geniet van de vele ontdekkingen!
Reacties