De reuzen van het natuurhistorisch museum van Mons
17 december 2014
Het heeft 170 jaar geduurd om deze collectie van meer dan 10.000 stukken te verzamelen! Opgezette dieren, stenen, fossielen en herbariums ... het zijn allemaal giften en verwervingen die vandaag erfgoed van onschatbare waarde vormen. Er is voor elk wat wils! Met een oppervlakte van 1.000 m2 en een honderdtal vitrinekasten kan je er gratis kennismaken met vogels, vissen, zoogdieren, insecten, reptielen en nog veel meer … We hebben het uitgetest met de familie!
Honderden dieren
Eerst komen we in de savanne, waar de meisjes poseren bij een zebra en een nogal indrukwekkende zwarte gnoe. Op infoborden staat uitleg over de verschillende typen savanne, hoe ze ontstaan is en de verschillende dieren die er leven. Een heel leuke introductie met tal van visuele ontdekkingen. De kinderen stellen vragen, vergelijken de grootten en werpen de meer ‘aaibare’ dieren een tedere blik. We houden afstand van de andere dieren en raken ze zeker niet aan. Iets verder zijn er vogels, met onder meer uilen en kaketoes die soms verrassend groot of klein zijn. De condor van de Andes is bijna even groot als onze oudste dochter Alice! Alles aan deze vogel is imposant: hij heeft 3,20 m spanwijdte aan de vleugels en leeft zowat 50 jaar op een hoogte tussen 3.000 en 5.000 meter. Hij staat jammer genoeg op de lijst van met uitsterven bedreigde dieren. Ik probeer de kinderen bij te brengen dat hij zich soms voedt met kleine kindjes, maar word totaal genegeerd ... iedereen staat al bij de steur van 2,10 meter die in 1873 opgevist werd uit de Hene vlakbij in Saint-Ghislain. Een vangst van wel 45 kg! Een pelikaan, een albatros, roofdieren, een levensechte bizon en zelfs een walviskaak. Er is zoveel te zien, te veel om op te noemen.
Reus Constantin, een skelet van 2,58 meter!
Ook op de bovenverdieping wachten ons enkele mooie verrassingen. Een pedagogische ruimte met maquettes en infoborden met uitleg over de mijnen van Spiennes waar in het neolithicum silex werd bovengehaald. Een menselijk skelet van bij het beleg van Mons in 1185 staat fier opgesteld voor ons, het lijkt wel of het de wacht houdt. Ook het skelet van de reus Constantin is een uitzonderlijk museumstuk. Zijn echte naam was Julius Koch, hij werd geboren in Duitsland en is in 1902 overleden in Mons. Alice - 8 jaar oud en 1,40 meter hoog - roept uit: "Dat kan niet, het is niet echt!" Maar dat is het wel ... Julius was 2,58 m lang en woog 165 kg. Deze kermisreus is op 28-jarige leeftijd overleden aan reuzengroei. Tot op heden wordt hij onderzocht en besproken. Alice vergelijkt dit reuzengeraamte met de grootte van de condor die we daarnet zagen … en rilt. Misschien is het toch waar dat de condor kindjes steelt om op te eten!
Reacties