Het verhaal van een buitengewone vrouw en haar invloed op het lot van de stad.
Bezoekers die de straten van onze mooie stad verkennen, moeten in het achterhoofd houden dat al dit moois te danken is aan een vrouw (van het zogenaamde zwakke geslacht). En wat voor een vrouw! Iemand met de lieflijke naam Waldetrudis moet wel geïnspireerd zijn ...
 

Ontmoeting in de stiftskerk

Ik heb maar één advies voor wandelaars die de straten en steegjes van het historische centrum van Mons verkennen: laat niet na om Vrouwe Waltrudis, de patroonheilige van de stad een groet te brengen.

Je vindt haar gemakkelijk, want de stiftskerk is net zoals het belfort overal in de stad zichtbaar.
 
Achter de treden van de grote trap en het portaal ligt het hart van de geschiedenis van Mons. Het is een prachtig avontuur dat mogelijk gemaakt werd door een gewone vrouw die in de 7de eeuw haar echtgenoot en zoon liet staan en met haar dochters vertrok om haar leven te wijden aan God en de bevolking van wat toen nog maar een gehucht was.
 
Iets verderop aan de linkerkant zie je het lieflijke gelaat van Waldetrudis, een edele dame die hier Waltrudis genoemd wordt. Ze heeft een ondoorgrondelijke glimlach, net zo zacht als die van de Mona Lisa. Zij was het die het eerste oratorium liet bouwen, een kapittel oprichtte met adellijke dames en zo de basis legde voor de veelbelovende toekomst van Mons.

Zij heeft het voor het zeggen!

Om een dergelijke onderneming aan te kunnen, moet ze ongetwijfeld een vrouw geweest zijn met een ijzersterke wil die niet moest onderdoen voor de kracht van haar geloof. Bovendien wist ze haar stiftsdames te inspireren!

Iedereen in Mons weet dat het lot van de stad in handen lag van de vrouwen, ook al moesten ze zij aan zij leven met het mannelijke kapittel van Sint-Germanus. Ze hebben in de loop der eeuwen steeds meer macht en middelen verzameld, met de steun van de grote Europese families waaruit ze afkomstig waren.
 
Er was echter ook oog voor vrouwelijkheid … De stiftsdames die de werken van Waltrudis voortzetten en de prachtige stiftskerk die je nu bezoekt lieten bouwen, leidden een leven vol cultuur, muziek, literatuur, elegante kledij, kennis … Kortom, ze waren de voorloopsters van wat vrouwen eeuwen later zouden zijn, namelijk de gelijken van de mannen. Misschien zelfs meer dan de gelijken ...
 
Ook vandaag nog weet elke inwoner van Mons dat Waltrudis hier de bazin is, zelfs al waakt Sint-Joris over de stad.

Een nog steeds actuele verering

Maak dus zeker gebruik van je bezoek om haar te komen begroeten en - als je haar ziet tijdens de Ducasse - haar kroon van rode rozen te bewonderen. Achteraf (want hier gaat niets verloren) dient de kroon als geluksbrenger voor baby's die in Mons geboren worden tijdens de processie.

Je mag de stifstkerk hoegenaamd niet verlaten zonder boven het koor de prachtige deugden van Du Broeucq gezien te hebben, evenals de geciseleerde reliekschrijn van de Heilige die zoals de traditie het wil op het gepaste moment in alle zachtheid neergelaten wordt op de Car d'Or met de blote handen van mannen die daar een jaar lang op geoefend hebben.
Want ze is het waard.

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.