Afdaling in een silexmijn
Wie houdt van sterke emoties zal ongetwijfeld genieten van een afdaling in deze oude silexmijn. In Spiennes zijn er duizenden ondergrondse ontginningen die 6.000 jaar geleden gegraven werden door mensen van het neolithicum. Ze waren op zoek naar grondstoffen om gereedschap te maken, met name gepolijste hakbijlen, en haalden silex naar boven dat ze vervolgens bewerkten. De ijzertijd was nog ver weg en iedereen behielp zich met de middelen die voor handen waren!
Au patrimoine mondial de l'UNESCO
De oppervlakte (meer dan 100 ha), het archeologische potentieel, de periode van de ontginningen ... Alles heeft bijgedragen tot de erkenning van de site als werelderfgoed van de UNESCO in december 2000. De neolithische silexmijnen van Spiennes staan op deze prestigieuze lijst, naast de Chinese muur, het historische heiligdom Machu Picchu in Peru of de Taj Mahal in India. Niet mis! Dat verdient wel een afdaling van 10 meter onder de grond.
Met een veiligheidsharnas dat vastzit aan een valstop waag ik me op de bovenste sport van de ladder. Binnen enkele minuten sta ik op de bodem van de mijn. Jonathan, de bewaker van de site, controleert de veiligheidspunten. Alles is ok en ik begin mijn afdaling met een mix van nieuwsgierigheid en spanning. Ik nader het hart van de mijn op mijn ritme, het daglicht verdwijnt en ik raak de bodem in een ruimte van twintig vierkante meter met witte krijtwanden. Ik kijk even rond en zie gewelfde zalen met steunpilaren die onderling verbonden zijn door galerijen die naar andere schachten leiden. Het krijt gunt hier en daar een blik op de grijs-zwarte silexlagen die hier ontgonnen werden.
Une visite avec un guide archéologue
Na enkele ogenblikken van stilte en verwondering geeft onze gids-archeoloog uitleg bij deze volledig onbekende omgeving. Het is een plezier om aan deze onderzoekers vragen te stellen om inzicht te krijgen in het leven van toen. De mens heeft hier blijk gegeven van een groot vernuft om deze zware grondstof op te graven, te organiseren en te bewerken. We vernemen dat een put ongeveer 2 maanden ontgonnen werd alvorens over te gaan naar een plaats verderop. Onze voorouders beschikten over ontginningstechnieken en dat alles zonder elektriciteit! Het werk werd verricht bij daglicht, er is geen enkel spoor dat toelaat om met zekerheid te stellen dat er hier vuur aanwezig was. Wanneer de lichten uitgeschakeld worden om ons de effectieve ontginningsomstandigheden te tonen, beleven we een magisch moment.
Wie geen zin heeft in de afdaling kan terugvallen op de verschillende didactische ruimten van het centrum om er de archeologische ontdekkingen te zien en inzicht te krijgen in de organisatie van de site. De tijdlijn toont de grote ontdekkingen van de mensheid en in de centrale ruimte krijg je zones te zien waar archeologisch onderzoek verricht wordt. Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet afdalen en kunnen terecht in de projectiezaal om daar op digitale wijze een afdaling mee te maken. Na dit bezoek besef je pas dat onze voorouders beschikten over “vindingrijkheid, bedrevenheid, ervaring en vooral ware moed ... de tijdloze kenmerken van echte mijnwerkers”, aldus onze gids-archeoloog.
Reacties