4.000 soldaten van de Commonwealth ontsnappen veilig en wel aan een zekere dood dankzij engelen die uit de hemel neerdaalden en een weg vrijmaakten.

4.000 soldaten van de Commonwealth worden omringd door een vijf keer grotere Duitse strijdmacht, maar slagen erin om zich een weg te banen en veilig en wel te ontsnappen aan een zekere dood. Bij hun terugkeer in het kamp verspreidt zich het gerucht over engelen die uit de hemel neerdaalden om een weg vrij te maken. 
 

Met de dood voor ogen

Terwijl de slag bij Mons woedt en er reeds een groot aantal Britten gevallen zijn onder vijandelijk vuur, zet de 8e brigade alle middelen in om de saillant van Mons te verdedigen. Bij het vallen van de avond op 23 augustus is de situatie dramatisch. De 21.000 Duitsers die betrokken zijn bij de slag omsingelen Mons via de oostkant. Ze bezetten de stad en bedreigen de Britse achterhoede. Aan de rechterkant is de situatie al even ernstig, hier staan de soldaten van de Commonwealth tegenover het 7e Regiment van Bremen dat Spiennes veroverde. De 8e brigade kan echter op miraculeuze wijze ontkomen. Ze baant zich een weg in het donker en raakt tot bij haar kamp. 
 

Gered door engelen

Het had daarbij kunnen blijven als er zich geen gerucht verspreid zou hebben onder de soldaten. Sommigen beweren dat ze engelen gezien hebben die met een boog de Duitsers tegenhielden zodat zij zich konden terugtrekken. Verbeelding of niet? Dat valt moeilijk te zeggen ... De Groote Oorlog heeft tal van legendes doen ontstaan. Soldaten zouden op verschillende plaatsen aan het front de hulp gekregen hebben van hemelse figuren om in leven te blijven. 
 

Een legende wordt onderdeel van de geschiedenis

De kerk en vervolgens ook de Britse kroon grijpen deze gebeurtenis aan om de soldaten tot verdere inspanningen aan te sporen. Kort na de feiten publiceert de fantasyschrijver Arthur Machen een novelle in de London Evening News over de gebeurtenis. Het verhaal gaat over een Britse soldaat die geholpen wordt door boogschutters om uit de klauwen van het Duitse leger te ontsnappen. De man had een smeekbede gericht tot Sint-Joris, de beschermheilige van militairen en een legendarische figuur van de stad Mons. Ook al gaf hij achteraf meteen toe dat hij het hele verhaal verzonnen had, was er geen twijfel meer mogelijk. De legende nam verschillende vormen aan. De engelen werden op uiteenlopende manieren voorgesteld, gaande van een lichtgevende wolk tot een gevleugelde ridder. De legende van Mons is bijzonder bekend en doet ook vandaag nog veel inkt vloeien, 100 jaar na aanvang van het conflict.